Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Putina Sloveniji

Slovenija: 'Za razliku od Rusije, NATO je zrela organizacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet ruskog predsjednika Putina Sloveniji prilika je za uspostavu dijaloga, kazao je Jelko Kacin, veleposlanik Slovenije u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu.

Kacin je rekao da mu je čudno zašto neki u Sloveniji taj posjet osporavaju, te da to ne čini nitko u inozemstvu kad mu se objasni da cilj Putinova posjeta 30. srpnja koji je neslužbenog karaktera.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat'' Putinov saveznik Vladimir Solovjev predlaže nuklearni napad na tri članice NATO-a Vladimir Solovjev Putinov saveznik predložio nuklearne napade na tri članice NATO-a

Dolazak ruskog predsjednika u Sloveniju prilika je za dijalog Rusije i NATO-a tri tjedna nakon summita u Varšavi i možda je primjerenije da to pokuša manja članica saveza nego neka velika, rekao je Kacin za Slovenski radio.

Sudjelovao je u emisiji u kojoj je više analitičara procjenjivalo odnose NATO-a i Ruske Federacije i teze o novom "hladnom ratu" zbog postavljanja raketnog štita u istočnoj Europi.

Za razliku od Rusije, čije se zračne snage zadnjih mjeseci ponašaju provokativno i izazivaju incidente, NATO je zrela organizacija kojoj je cilj kolektivna obrana. Taj savez ne želi niti obnavlja ni hladni ni specijalni rat niti djeluje u jačanju konflikta nego njihovu smirivanju, kazao je Kacin.

Više sudionika, specijalista za diplomaciju i sigurnost, u tematskoj je emisiji ocijenilo da će se odnosi Rusije i NATO saveza početi sređivati tek nakon američkih predsjedničkih izbora.

Ocijenili su i da bi iz dijaloga s Rusijom trebalo isključiti "emocionalni" pristup koji se osjeća kod Poljske i baltičkih zemalja koje su povijesno opterećene odnosima s Rusijom.

Isto tako, naglasili su da će odnos NATO-a u Europi i Rusije bitno definirati razvoj stanja u Ukrajini i Turskoj. Neki su analitičari govorili da je pravi izazov za Rusiju njezin odnos Kinom. Rusiji, zemlji koja posjeduje golem i slabo naseljen Sibir, na globalnoj je sceni potencijalno veći izazivač Kina nego što su to Europa i NATO, drže sudionici i ocjenjuju da zaoštravanjem odnosa sa Zapadom Rusija samo "odvlači pažnju" od svojih pravih vanjskih i unutarnjih problema. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene