Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne ispunjava želje'

Južnokorejska predsjednica razočarana Abeovom izjavom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye izjavila je u subotu da je govor japanskog premijera Shinza Abea u kojem izražava duboko žaljenje za djela koja je počinila njegova zemlja tijekom Drugog svjetskog rata razočarao očekivanja Seula.

"Premijerova izjava od petka ni izbliza ne ispunjava želje", kazala je južnokorejska predsjednica u govoru povodom obilježavanja 70. obljetnice kapitulacije Japana na kraju Drugog svjetskog rata i završetka japanske kolonizacije Korejskog poluotoka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ulog za budućnost Tvrtka svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi kako bi ih potaknula da imaju djecu Južnokorejski predsjednik i prva dama klopka ili korupcija? Skupocjena Diorova torbica mogla bi koštati vlasti predsjednika moćne države

Predsjednica Park smatra da bi Tokio trebao poduzeti "iskrene korake" kako bi stekao povjerenje susjednih zemalja. Inzistirala je na potrebi japanske vlade da "što je prije moguće" riješi problem azijskih žena koje su služile kao seksualno roblje za japanske vojnike tijekom rata.

Japan obilježava 70. obljetnicu kapitulacije

Slučaj tih "žena za utjehu" posebno je osjetljiv u Južnoj Koreji gdje je samo 50 od tisuća tih žena još živo.

Japanski premijer Abe aludirao je na tu temu u svojem govoru u petak ustvrdivši da žene čija su "čast i dostojanstvo povrijeđeni" u pozadini borbenih polja ne smiju biti zaboravljene.

Južna Koreja zahtijeva da Japan prizna u potpunosti svoju krivnju u patnjama tih žena i odobri im odštetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene