Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1998. ubijena 31 lezbijka

Južnoafričke bande silovanjem 'liječe' lezbijke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bande Južnoafrikanaca siluju lezbijke u nadi da će ih tako 'izliječiti i promijeniti im spolnu orijentaciju', objavila je danas jedna humanitarna organizacija.

U izvještaju Action Aida pod naslovom 'Zločini iz mržnje: porast korektivnoga silovanja u Južnoafričkoj Republici', kaže se kako su lezbijke sve više u opasnosti od silovanja, osobito u crnačkim naseljima u kojima je homoseksualnost tabu. JAR ima jedan od najnaprednijih ustava na svijetu i prva je afrička država koja je, još 2006. dopustila homoseksualne brakove, ali na homoseksualnost se i ondje još poprijeko gleda i istospolne zajednice često proglašava 'neafričkima".

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Slika nije dostupna Kontraverna kampanja 'Ako vas uhvate pijane za volanom bit ćete silovani u zatvoru'

Lanjsko silovanje i ubojstvo lezbijke nogometašice Eudy Simelane, ponovno je skrenulo pozornost javnosti na homofobno nasilje, osobito prema ženama. 'Svaki nas dan vrijeđaju, tuku nas hodamo li same i stalno podsjećaju na to da zaslužujemo silovanje', prenosi Action Aid u izvještaju riječi jedne lezbijke.

Jedna skupina za potporu homoseksualcima rekla je za taj izvještaj da svaki tjedan bude deset novih slučaja tzv. 'korektivnog silovanja', samo u Cape Townu. Kažu: 'Ako te silujem, postat ćeš heteroseksualna, kupovat ćeš suknje i kuhati jer ćeš naučiti kako je biti prava žena'.

Po službenim podacima, od 1998. u homofobnim je napadima ubijena 31 lezbijka, ali nevladine skupine za pomoć tvrde da je stvarni broj vjerojatno znatno viši jer južnoafričko pravosuđe ne prepoznaje zločin na temelju spolne orijentacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene