Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sjevernokorejskog pokusa

Južna Koreja od SAD-a traži strateško oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je uspješno testirala hidrogensku bombu Južna Koreja pregovara sa SAD-om kako bi se na korejski poluotok rasporedilo američko strateško oružje.

SAD i vojni stručnjaci izrazili su sumnju da se radi o hidrogenskoj bombi, no pozvali su na jačanje sankcija protiv izolirane države zbog njezina nuklearnog programa.

Pročitajte i ovo Freedom Shield Dvostruko više vojnika Vježbe dviju zemalja razljutile vojnu silu: "To je proba za nuklearni rat!" Ilustracija Demonstracija snage Propao dogovor, SAD šalje podmornicu s nuklearnim oružjem! Nakon 40 godina zaplovit će ovim morem

Podzemna eksplozija naljutila je i Kinu, a uzbunila je i Japan čiji je premijer Shinzo Abe kazao američkom predsjedniku Baracku Obami u telefonskom razgovoru da je potreban odlučni globalni odgovor. Obama je razgovarao i s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hyeom o opcijama.

Južnokorejski vojni dužnosnik kazao je Reutersu kako se s američkom stranom razgovaralo o raspoređivanju američkog strateškog oružja na korejski poluotok no odbio je otkriti detalje.

Nakon što je 2013. Sjeverna Koreja testirala nuklearno oružje SAD je poslao dva nevidljiva višenamjenska B-2 bombardera koji mogu biti opremljeni nuklearnim oružjem na let nad Južnom Korejom.

Američki ministar obrane Ashton Carter u razgovoru s južnokorejskim kolegom Han Min Koom poručio je da SAD ostaje predan obrani Južne Koreje.

Američki službeni izvori u Washingtonu kazali su kako vjeruju da je Sjeverna Koreja detonirala jednu od svojih staromodnih atomskih bombi jer je snaga eksplozije odgovarala ranijim pokusima na istoj lokaciji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene