Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sredstva za psihološki rat

Južna Koreja se protiv Sjeverne bori lecima, balonima s helijem i radijem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejska vojska posjeduje kamione u kojima vojnici tiskaju i do 80.000 letaka u danu.

Ti su leci namijenjeni stanovništvu Sjeverne Koreje na koje se djeluje i radijskim porukama, stoji u izvješću o psihološkom ratu.

Ministarstvo obrane u Seulu odbilo je komentirati izvješće koje su sastavile njegove službe i u koje je agencija AFP imala uvid. Glasnogovornik je rekao da su informacije o psihološkom ratu povjerljive.

Južna Koreja posjeduje pet kamiona od 5 tona opremljenih tiskarom koja može izbaciti 80.000 letaka na dan. U kamionima su i baloni punjeni helijem koji letke prebacuju do granice sa Sjevernom Korejom, a vojska ih lansira dva do tri puta mjesečno.

Postrojba za psihološki rat protiv komunističke Sjeverne Koreje raspolaže i s šest radijskih postaja velike snage koje mogu čuti i korisnici na području sjevernog susjeda. Stručnjaci navode da je komunistički režim Pjongjanga pojačao kontrolu informacija u proljeće 2011., kako bi spriječio da Sjevernokorejci vide snimke narodnih pobuna iz sjeverne Afrike.

Seul i Pjongjang odlučili su 2004., prekinuti praksu prekogranične propagande, no Južna Koreja pokrenula je radijski program 'Glas slobode' namijenjen susjednom narodu nakon što je sjevernokorejska vojska napala njegovu korvetu u ožujku 2010. (Hina)

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene