Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treća sreća

Južna Koreja lansirala 140-tonsku raketu s meteo satelitom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja lansirala je raketu u trećem pokušaju postavljanja satelita u orbitu oko Zemlje, javljaju agencije.

Televizija je izravno prenosila lansiranje rakete KSLV-1 iz svemirskog centra Naro, 480 km južno od Seula, nakon čega su dužnosnici izjavili kako je lansiranje bilo uspješno, te da je raketa dosegla potrebnu visinu, postavila satelit, no zasad nije moguće utvrditi je li isti u svojoj pravilnoj orbiti, izvijestila je agencija Yonhap.  Znanstveni i tehnološki satelit 2C dizajniran je za prikupljanje klimatskih podataka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavljene 'teške posljedice' ZAOŠTRAVANJE ODNOSA Tokio zaprijetio uništavanjem rakete - 'Krše rezoluciju UN-a' Slika nije dostupna Satelit ili raketa? Kim Jong Un ima novu ideju, no je li to samo krinka?

Južnokorejska raketa nosač, teška 140 tona, djelomično je izgrađena u zemlji, a dijelom u Rusiji, koja je partner Seulu u projektu lansiranja tri rakete. Raniji pokušaji lansiranja 2009. i 2010. nisu uspjeli, a sadašnji je pokušaj odgođen dva puta, zbog tehničkih razloga. Lansiranje je uslijedilo nekoliko tjedana nakon što je Sjeverna Koreja, koristeći vlastitu trostupanjsku raketu, postavila satelit u orbitu, što je izazvalo međunarodne kritike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene