Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost između dviju Koreja

Južna Koreja Kimu priprijetila 'teškim posljedicama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izvanrednoj sjednici južnokorejskog predsjedništva Pjongjangu je poslana oštra poruka upozorenja zbog najavljenog nuklearnog pokusa.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak održao je u četvrtak izvanrednu sjednicu i upozorio Pjongjang da će snositi "teške posljedice" izvede li treći nuklearni pokus, kao što je bio najavio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni" Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

Na sjednici u predsjedničkoj palači sudjelovali su ministar obrane, ravnatelj obavještajne službe i savjetnik za nacionalnu sigurnost, ističe se u priopćenju.

>> Južna Koreja lansirala 140-tonsku raketu s meteo satelitom

Lee Myung-bak koji 25. veljače prepušta dužnost Park Geun-hye, izabranoj na predsjedničkim izborima krajem prosinca, zauzima se za jačanje obrambene moći zemlje, s obzirom da Pjongjang, kako je rekao, želi iskoristiti smjenu u državnom vrhu Južne Koreje.

"Vlada traži od Sjeverne Koreje da odmah prestane sa svim provokativnim izjavama i postupcima te da poštuje međunarodne obveze, pa tako i rezolucije Vijeća sigurnosti UN", ističe se u priopćenju predsjedništva. "Prevari li se i odvaži na novu provokaciju, snosit će teške posljedice", dodaje predsjedništvo.

Pjongjang je prošlog tjedna najavio novi nuklearni pokus, ali nije rekao kada će ga izvesti. Taj se pokus smatra izazovom upućenim Sjedinjenim Državama, njegovu 'starom neprijatelju' odgovorom na nedavno proširenje sankcija UN-a zbog lansiranja rakete dugog dometa.

To bi bio treći sjevernokorejski nuklearni pokus, nakon pokusa iz 2006. i 2009. koji su isto tako bili odgovor na sankcije što ih je UN donio nakon ispaljivanja raketa. Pjongjang je usto zaprijetio Seulu "fizičkom kaznom" ako se pridruži tim novim sankcijama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene