Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad Apartheida

JAR: 20. obljetnica oslobađanja Nelsona Mandele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizom svečanosti, Južna Afrika obilježava 20 godina oslobađanja Nelsona Mandele. Taj je čin označio početak pada politike Apartheida.

Prvak borbe protiv apartheida Nelson Mandela došao je u četvrtak u parlament Južnoafričke Republike u gradu Capetownu, na jugozapadu zemlje, radi obilježavanja 20. obljetnice svog izlaska iz tamnica rasističkog režima, po snimkama koje je televizija izravno prenosila. Zastupnici su pjesmom pozdravili 'Tatu', 'velikog oca' nacije, uz tradicionalni uzvik 'Mandela, nitko nije kao ti'. Prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike kojemu je 91 godina bio je u pratnji treće supruge, Grace Machel. Mandela je napustio politiku nakon samo jednog mandata 1999. Njegov nasljednik Thabo Mbeki ostao je na vlasti devet godina, nakon čega ga je u rujnu 2008. smijenila njegova stranka, Afrički nacionalni kongres (ANC).

Pročitajte i ovo Tanzanija; ilustracija - 1 Provjereno u Africi Volonteri su slijepoj baki jedina nada da doslovce ne umre od gladi: S malo novca i puno volje čuda su moguća Slika nije dostupna Opljačkana Afrika Nosorozi pred izumiranjem: 'Krivolovci siluju našu zemlju'

Prije Mandelina dolaska, tisuće ljudi obilježile su 20. obljetnicu samog događaja pred zatvorom blizu Cape Towna, prenijele su agencije. Povorku je trebala predvoditi no odustala je, jer joj je to prebolno, Winnie-Madikizela Mandela, bivša supruga koja je 11. veljače 1990. bila uz Mandelu kada je izlazio iz zatvora. 'Onog dana kada je Nelson Mandela izišao kao slobodan čovjek (...) rasplamsala se naša kolektivna nada', rekao je bivši anglikanski nadbiskup Desmond Tutu u četvrtak. Po izlasku iz zatvora Mandela je s tadašnjim bjelačkim vlastima, koje su već bile načete međunarodnim sankcijama, uspješno završio pregovore o ukidanju apartheida, vladavine bjelačke manjine, te je uvedena demokracija i donesen jedan od najliberalnijih ustava u svijetu.

Na izborima je pobijedila Mandelina stranka Afrički nacionalni kongres i on sam je postao prvi crni predsjednik JAR-a. Šesnaest godina poslije tih prvih višerasnih izbora zemlja je pred novim teškim izazovima jer 43 posto od 48 milijuna Južnoafrikanaca još je siromašno i preživljava s manje od dva dolara dnevno, piše agencija AFP. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene