Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proeuropska Ukrajina

Juščenko poziva Europu da pomogne Ukrajini da se odupre Moskvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko pozvao je Europsku uniju da konkretno podrži europsku integraciju Ukrajine, nakon što je Kijev prošli tjedan odlučio suspendirati strateški sporazum o partnerstvu i slobodnoj trgovini s EU-om i prikloniti se Rusiji, prenosi Financial Times.

U komentaru za FT, Juščenko, ukrajinski predsjednik od 2005. do 2010. zaslužan za prozapadnu orijentaciju zemlje, otvaranje tržišta i uvođenje slobode medija, upozorava europske čelnike na novu podjelu europskog kontinenta.

'Europu dijele dvije vrste politike a ne 'željezna zavjesa': demokratske politike iz Bruxellesa i euroazijska politika Moskve', navodi.

Sporazum o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji nije samo novi korak u europskoj integraciji nego bi trebao osigurati dugoročan geopolitički zaokret, ističe. 'On znači širenje demokracije i stabilnosti u Europi i obnovu povijesne pravde Ukrajini kao neovisne države u Europi.'

Pročitajte i ovo Prosvjedi za Palestinu Slovenija će ubrzo priznati Palestinu Slovenski studenti prosvjeduju u znak podrške Palestini: Zahtijevaju prekid suradnje s izraelskim sveučilištima Posljedice napada na Harkiv - 3 borbe u Ukrajini Nova ofenziva: Više od 30.000 Rusa napada Harkiv

>>VIDEO i FOTO Kaos u Kijevu: Prosvjednicima se pridružio i Vitalij Kličko

Juščenko upozorava da Rusija nastoji obnoviti sovjetski model putem naoko bezazlenih projekata kao što su "carinska unija" i 'zajednički ekonomski prostor'.

'No, te strukture nemaju ništa zajedničkog s ekonomskom integracijom i teško se mogu smatrati partnerstvima. Ne uključuju pristupne kriterije, uvjete ili standarde, ozbiljne norme i zakonsku regulativu niti imaju institucionalnu osnovu. One imaju samo jedan cilj: prijenos suvereniteta na Rusiju i uništavanje konkurentskih industrija u susjedstvu', smatra on.

Rusija je izvršila velik pritisak na Ukrajinu da odustane od jačanja veza s Europskom unijom, zaprijetivši joj čitavim nizom sankcija i ponudivši razne ustupke ne bi li se pridružila njezinoj carinskoj uniji s Bjelorusijom i Kazahstanom, koja bi 2015. trebala prerasti u Euroazijsku ekonomsku uniju.

Ukrajinska vlada objasnila je da je odluku o odustajanju od sporazuma s EU-om donijela isključivo iz ekonomskih razloga s obzirom na tešku gospodarsku situaciji u zemlji. Ističe također da je odluka 'taktička' i da ne mijenja stratešku proeuropsku orijentaciju zemlje.

Sporazum je trebao biti potpisan na summitu Istočnog partnerstva u Vilniusu 28. i 29. studenoga.

Ocjenjujući da vlada u Kijevu igra 'opasnu, neciviliziranu i nečasnu političku igru', Juščenko poziva europske čelnike da ne zanemaruju važnost Ukrajine i ne propuste priliku da konkretno podrže njezin razvoj kao neovisne i demokratske države na putu prema europskoj integraciji.

'Ukrajina cijeni političku potporu naših partnera u EU koji su prevladali ruske ekonomske zapreke i pridružili se Uniji kao punopravne članice 2004. Međutim, ne vidimo odgovarajući ekonomski odgovor EU-a na povećani ruski pritisak.'

'Uz ekonomsku pomoć, EU mora poslati snažan signal da su njezina vrata i dalje otvorena', poručuje Juščenko, upozoravajući da bi carinska unija s Rusijom bila najgore rješenje i za Ukrajinu i za EU.

Čelnik ukrajinske oporbe Arsenij Jacenjuk rekao je da je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič prodao europsku budućnost zemlje za jamstva Rusije da će dobiti novi mandat na predsjedničkim izborima 2015., niže cijene plina i 20 milijardi američkih dolara.

'Janukovič si je osigurao jamstva Rusije da će dobiti drugi mandat, neku vrstu popusta na cijenu plina i još 20 milijardi američkih dolara za sebe i svoju svitu, od čega će oni polovicu pokrasti, a drugu potrošiti na predizbornu kampanju, kako bi Janukovič krivotvorio rezultat i dobio mandat 2015.', rekao je, kako prenosi portal Pravda Ukraine.

Jacenjuk, čelnik stranke bivše premijerke Julije Timošenko 'Sveukrajinski savez - Domovina' i bivši ministar gospodarstva i vanjskih poslova, počeo je prikupljati potpise za izglasavanje nepovjerenja ukrajinskoj vladi, a regije na zapadu Ukrajine zatražile su opoziv Janukoviča. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene