443155
443155
443155
443155
443155

SVEMIRSKI POHOD Prva fotografija u povijesti iz Jupiterove orbite

  • , 13.07.2016., 12:08
  • Autor:
  • komentara

Svemirska letjelica Juno poslala je prvu fotografiju iz Jupiterove orbite.

 
 
 
 
Jupiter i njegova tri mjeseca (Foto: NASA)
Jupiter i njegova tri mjeseca (Foto: NASA)

Na fotografiji koja je snimljena 10. srpnja vidi se Jupiter sa svojom 'velikom crvenom točkom' i tri od njegova četiri najveća mjeseca - Io, Europa i Ganymed.

Juno je ušla 5. srpnja u Jupiterovu orbitu, nakon gotovo pet godina putovanja, a u NASA-i su strahovali da bi velika radijacija mogla oštetiti elektroniku letjelice iako su za računalo napravili poseban sef od titanija.

'Ova fotografija s kamere June je dokaz da je letjelica prošla bez oštećenja i da je spremna za Jupiter. Jedva čekamo da vidimo snimke njegovih polova', kazao je Scott Bolton iz Southwest Research Institute u San Antoniu.

Zadatak sonde je da napravi kartu gravitacijskih i magnetnih polja Jupitera kako bi se utvrdila njegova unutrašnja struktura. NASA-ini znanstvenici nadaju se da će tako riješiti i tajnu tzv. velike crvene pjege, ogromne ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja hara Jupiterom više od 300 godina.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se