Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Eurozoni

Juncker upozorio Grke da ne okreću leđa euru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik eurogrupe Jean-Claude Juncker upozorio je Grke da ne okreću leđa euru rekavši u intervjuu za jedne novine da bi pobjeda radikalnih ljevičara na grčkim izborima u nedjelju imala nepredvidive posljedice za monetarnu uniju.

Radikalna ljevičarska stranka Syriza 'puše za vrat' konzervativnoj Novoj demokraciji uoči izbora, pokazale su zadnje ankete. Ovi izbori mogli bi odlučiti hoće li Grčka ostati u eurozoni.

Čelnik Syrize Alexis Tsipras izjavio je da će, bude li izabran, voditi vladu protiv mjera štednje koje traže EU i MMF. Tsipras, koji želi odbaciti 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći potpisan u ožujku, isključio je mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva u slučaju da izbori rezultiraju političkom pat pozicijom, poput onih održanih u svibnju.

'Ako radikalna ljevica pobijedi - što se ne može isključiti - posljedice za monetarnu uniju su nepredvidive', rekao je Juncker, čelnik skupine ministara financija eurozone, za austrijski Kurier.

'Mi ćemo morati razgovarati s bilo kojom vladom. Ja samo mogu upozoriti da ne napuštaju monetarnu uniju. Unutranja kohezija eurozone bila bi dovedena u opasnost', kazao je.

Osim ekonomskih i socijalni posljedica za samu Grčku, izlazak iz eurozone naštetio bi cijeloj monetarnoj uniji, izjavio je Juncker. 'To se mora izbjeći. To bi poslalo poražavajući signal. Grci moraju biti svjesni toga', istaknuo je Juncker. (Hina)

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja"

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene