442390
442390
442390
442390
442390

SKAČU S BRODA KOJI TONE? 'Tužni heroji Brexita odlaze s pozornice jedan za drugim'

  • , 05.07.2016., 16:30
  • Autor:
  • komentara

Predvodnici Brexita napustili su svoje pozicije...

 
 
 
 
Johnson i Farage (Foto: AFP)
Johnson i Farage (Foto: AFP)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker našalio se na račun "tužnih heroja" Brexita, donedavno "blistavih zvijezda", u govoru u utorak pred zastupnicima Europskog parlamenta okupljenima u Strasbourgu.

"Ustanovljujem samo da su jučerašnji ozareni heroji Brexita danas tužni heroji", kazao je Juncker izazvavši pljesak okupljenih.

"Oni koji su izazvali takav rezultat u Velikoj Britaniji odlaze s pozornice jedan za drugim: Johnson, Farage, ostali", ustanovio je on vezano uz dvije ključne figure kampanje "Leave", za izlazak iz Britanije.

U ponedjeljak je Nigel Farage podnio ostavku s čelne dužnosti eurofobne i protuimigracijske stranke UKIP, a Boris Johnson se u četvrtak povukao iz utrke za nasljednika premijera u ostavci Davida Camerona.

"To su zapravo 'retro nacionalisti', a ne domoljubi. Domoljubi ne napuštaju brod kad situacija postane teška, oni ostaju", poručio je Juncker.

'Lagalo se desetljećima i rezultat je pred nama'

Juncker ustvrdio i kako Komisija ne može biti odgovorna za ishod referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu, te da se taj rezultat treba pripisati i dugogodišnjem stvaranju negativne slike o Europskoj uniji na temelju izmišljotina.

Lagalo se desetljećima i "rezultat imamo pred sobom", rekao je Juncker zastupnicima u Europskom parlamentu na kraju rasprave o zaključcima sa sastanka Europskog vijeća 28. i 29 . lipnja o Brexitu, te ustvrdio kako se desetljećima sustavno promiče gledište kako je EU projekt protiv interesa naroda i njihovih suvereniteta.

"Izmišlja se i dalje", nastavio je Juncker rekavši kako posljednjih dana čita da predsjednik Europske komisije traži da se svim članicama odmah uvede euro.

"Nakon desetljeća protueuropske propagande i mnoštva laži ne treba čuditi što su ljudi glasovali kako su glasovali. Ne govorim samo o britanskim medijima Čitam kako mislim svima uvesti euro, no na to ni ne pomišljam. Da sam pozvao Škotsku, što nije istina. Ili da želim ukinuti države, a poznato je da uvijek govorim da EU mora poštivati nacionalne države. Upozoravam da izbjegavamo pojednostavljenja rasprave koja je u tijeku. Na kraju, protiv sam revizija ugovora koje bi produbile već postojeće podjele", rekao je Juncker.

Referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu ne može biti osnova za procjenu i oblikovanje politika EU-a jer se tu nije radilo o euru ili politikama štednje euro zone, jer Ujedinjeno Kraljevstvo nema euro, a isto tako se ne može reći da je tu riječ o pitanjima poput Schengena, zajedničkoj europskoj obrani ili vojsci, jer ni njih Britanci nemaju, ocijenio je Juncker.

Glede same rasprave u Europskom parlamentu Juncker je primijetio kako dijelom i nije bila izravno vezana za Brexit nego su je neki zastupnici koristili kako bi rekli ono što i inače govore kritizirajući europske institucije i Komisiju ili pozivajući Komisiju na odgovornost.

"Moja je Komisija stvorena kako bi radila reforme. To je naš mandat i nastavit ćemo raditi. Ne dopuštam da me netko sada uvjerava da je ono što smo radili pogrešno jer sada imamo Brexit", odgovorio je Juncker na istupe dijela zastupnika

"Građani traže modernizaciju europskih institucija i mi smo odustali od 100 zakonskih prijedloga i proslijedili samo 23, upravo kako bi ograničili birokraciju. Katkada upravo države članice i parlament traže intervenciju Komisiju u pitanjima koja nisu u našoj nadležnosti", podsjetio je Juncker zastupnike.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se