Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednja šansa da izbjegne izručenje

Julian Assange podnio žalbu Vrhovnom sudu u Londonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnivač internet stranice Wikileaks Julian Assange protivi se u Švedsku, gdje bi trebalo da se suoči s optužbama o silovanju i seksualnom napadu. Ponavlja da je sve politički motivirano.

Julian Assange tvrdi kako zahtjev za izručenjem nije valjan, a njegovi odvjetnici su rekli da švedski tužitelj nije imao ovlasti za izdavanjem naloga. Assangeov odvjetnički tim smatra da se njihovog klijenta može ispitati i u Velikoj Britaniji putem video linka, telefonom ili u švedskom veleposlanstvu, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna gotovo tri godine u zatvoru Julian Assange se može žaliti britanskom Vrhovnom sudu u vezi izručenja SAD-u Julian Assange (Foto: AFP) Prijeti li mu smrtna kazna? Sudit će mu se za špijunažu: Britanci će izručiti Juliana Assangea SAD-u

Ukoliko mu Vrhovni sud odbaci žalbu, Assange se može obratiti i Europskom sudu za ljudska prava, ali još uvijek nije jasno može li taj pravni korak obustaviti eventualni proces njegovog izručenja Švedskoj.

Na desetke prosvjednika Assangeu je došlo dati potporu ispred zgrade Vrhovnog suda. Ročište će trajati do četvrtka nakon čega će sudsko vijeće donijeti odluku, dok će presuda biti objavljena za dva do deset tjedana.

Podsjetimo, u veljači prošle godine sudac je naredio Assangeovo izručenje Švedskoj, nakon čega se on obratio Višem sudu. Nakon žalbe Višem sudu donesena je odluka da Assange treba biti izručen Švedskoj, no njegovi su odvjetnici iskoristili i mogućnost da slučaj iznesu i pred Vrhovni sud.

Assange negira optužbe da je u kolovozu 2010.,dok je bio u Stockholmu, seksualno napao dvije žene. Tvrdi da su optužbe politički motivirane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene