Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob se nastavlja

Jučer su rekli da prestaju s napadima, ali danas su nastavili s bombardiranjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jemenski pobunjenici Houthiji oslobodili su ministra obrane u Sani pošto je ranije u srijedu Saudijska Arabija objavila da je okončala operaciju bombardiranja njihovih položaja, ali su borbe nastavljene što govori da će se teško naći političko rješenje za sukob s gotovo tisuću mrtvih u četiri tjedna.

General Mahmoud al-Subaihi oslobođen je pošto su koalicijske snage predvođene Saudijskom Arabijom oglasile kraj zračne kampanje kojom su htjele pomoći da se na vlast vrati sunitski predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi kojega su Houthiji, pripadnici šijitskog islama prisilili na bijeg.

Pročitajte i ovo Posljedice napada Huta na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Napad na naftno postrojenje Huti preuzeli odgovornost za napad na Saudijsku Arabiju: "Iduće će operacije biti veće i bolnije" Napad na školski autobus u Jemenu (Foto: AFP) Išli su u ljetnu školu Zrakoplov saudijske koalicije u Jemenu pogodio pun autobus: U napadu ubijeno 29-ero djece

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je Subaihijevo oslobođenje rezolucijom u travnju kojom je nametnut embargo na oružje jemenskim pobunjenicima, podsjeća Reuters.

Javlja da su sukobljene strane u Jemenu nastavile borbe unatoč oglašenom kraju zračne kampanje i da će se teško naći političko rješenje za rat u koji su preko sukoba sunita i šijita upletene sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran, tradicionalni neprijatelji u regiji.

Bijela kuća i Teheran pozdravili su objavu Saudijaca o kraju zračne kampanje, ali nekoliko sati poslije Houthiji su nakon teške borbe zauzeli vojni kompleks u gradu Taizu koji je lojalan predsjedniku Abd-Rabbu Mansouru Hadiju. Nedugo zatim taj su kompleks iz zraka napale koalicijske snage na čelu sa Saudijcima.

Oni su knjige zamijenili kalašnjikovima

Milicije na jugu Jemena objavile su u utorak da će nastaviti borbu s Houthijima sve dok ih ne protjeraju iz regije unatoč oglašenju kraja zračne kampanje.

Houthiji i milicije s juga sukobile su se u srijedu u južnome gradu Dalea, koji je nekoliko puta padao u ruke jedne, pa druge strane.

"Ovo se bojište neće zatvoriti sve dok cijeli jug ne bude očišćen od Houthija", stoji u izjavi takozvanog južnog pokreta otpora.

Taj pokret okuplja civile s juga te bivše vojne časnike koji se protive Hutijima.

Jemen u nestašicama, SAD zabrinut za isporuke nafte

Sukob je stvorio očajne nestašice hrane, vode, medicinskih potrepština u Jemenu gdje su zračne i morske luke zatvorene. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u utorak da je u sukobu dosad ubijeno 944, a ranjeno 3487 osoba u četiri tjedna.

Houthiji su u utorak optužili Sjedinjene Države da pogoršavaju stanje slanjem svojih vojnih brodova u vode Jemena.

SAD je poslao nosač zrakoplova i krstarećih projektila koji se treba pridružiti sedam drugih ratnih brodova u tom području. SAD tumači da je zadatak tih brodova osigurati slobodnu plovidbu tim područjem, što je presudno da bi se odvijale isporuke nafte i osigurao prilaz Crvenom moru i Sueskom kanalu.

Nadalje Pentagon tvrdi da američko brodovlje motri iranske teretne brodove koji se približavaju Jemenu. Osim UN-ova embarga an oružje Houthijima, saudijska mornarica nametnula je pomorsku blokadu oko Jemena.

Predsjednik Barack Obama upozorio je u utorak Iran neka ne prodaje oružje Jemenu.

"Rekli smo im da budu li isporučivali oružje frakcijama u Jemenu to bi moglo ugroziti navigaciju", rekao je Obama.

Iran je pozvao sve strane u jemenskom sukobu da počnu pregovore i poručio da je dugoročni mir moguć.

SAD i Saudijska Arabija optužili su Iran za naoružavanje Houthija, što Iran opovrgava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene