Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muzej u Zaječaru u očaju

Jovanku Broz traže da vrati naušnice iz 14. stoljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muzej u Zaječaru traži od Jovanke Broz, udovice Josipa Broza Tita da im vrati srebrne naušnice iz 14. stoljeća, koje joj je tamošnja vlast poklonila šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Srbijanski mediji o Titovoj udovici Jovanka živi u trošnoj kući, bez novca i dokumenata Slika nije dostupna Želi Titove milijarde? Jovanka zatražila srpske dokumente da dođe do Titovog novca

U vrijeme kad je Tito posjećivao mjesta i gradove po bivšoj Jugoslaviji, bilo je sasvim normalno da mu građani poklone najvredniju stvar koju imaju. No u zaječarskom muzeju danas smatraju kako je došlo vrijeme za ispravljanje takvih pogrešaka, u kojima podijeljeni vrijedni povijesni eksponati. 'Pozivam Jovanku Broz i sve one koji znaju gdje su nestale naušnice iz 14. stoljeća, koje su njoj poklonjene, da se jave našem muzeju! To su srebrne naušnice tokajskog tipa s pozlatom. Pronađene su na našem prostoru i mjesto im je u našem muzeju', izjavio je za Alo! Bora Dimitrijević, direktor zaječarskog muzeja.

'Jovanki Broz osobno sam pisao prije osam godina, moleći je da nam vrati vrijedne naušnice, ali do danas nisam dobio odgovor. Sada se pitam je li to pismo uopće i stiglo do nje. Prema mojim saznanjima njoj je oduzet sav nakit pa su među njima nožda i naše naušnice. Zato je pitanje gdje su one sada?', kaže Dimitrijević. Alo piše kako je Jovanka Broz naušnice navodno ustupila Muzeju primjenjene umjetnosti, te da bi bile prikazane na izložbi 'Nakit kod Srba' još davne 1969. godine, no otad im se gubi svaki trag.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene