Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kompliciran projekt

Jovanka pored Tita u Kući cvijeća? Moguće, ali teško izvedivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako u srbijanskoj vladi razmatraju ideju Jovanke Broz da joj vječno počivalište osiguraju u Kući cvijeća, stručnjaci kažu da provedba ideje ne bi bila nimalo jednostavna.

Jovanka Broz, nekadašnja prva dama Jugoslavije i udovica Josipa Broza Tita, i dalje se nalazi u beogradskoj bolnici i njezino je stanje neizvjesno.

Pročitajte i ovo Aleksandar Šapić neobična izjava Gradonačelnika Beograda: "Trebamo jednom za svagda završiti s Titom i vratiti ga u Kumrovec" Slika nije dostupna Godišnjica u Kući cvijeća Tisuće 'jugonostalgičara' s titovkama opet u Beogradu

S obzirom da je ona prije odlaska u bolnicu svojoj obitelji i prijateljima izrazila želju da bude pokopana pored svog pokojnog supruga u Kući cvijeća, aktualna je srbijanska vlast počela razmatrati postoji li mogućnost da joj se želja ispuni.

>> Hoće li Srbija prihvatiti posljednju želju Jovanke Broz?

Jovankini su rođaci u društvu srbijanskog vicepremijera Rasima Ljajića i predstavnika Uprave za zajedničke poslove republičkih organa tijekom utorka obišli Kuću cvijeća ne bi li se i osobno uvjerili ima li ondje 'mjesta' i za Titovu suprugu.

Kako javljaju Večernje novosti, stručnjaci Muzeja povijesti Jugoslavije kažu da sahrana još jedne osobe ne bi bila nimalo jednostavna. Morala bi se podignuti devet tona teška mramorna ploča pod kojom je sahranjen Tito, a time bi zaprijetila opasnost od rasformiranja cijelog zdanja.

Rođaci tvrde da Jovanka ne inzistira da počiva na istom mjestu kao i Tito, ali ipak napominju da je i maršalova želja, još dok se Kuća cvijeća gradila, bila da oni ondje budu zajedno. Jedini raspoloživi prostor za ostvarenje takve želje bila bi neka od prostorija s lijeve ili desne strane od Titova groba, gdje su nekad bili Titova radna i spavaća soba, salon i soba za goste.

S lijeve strane hodnika je stalni postav štafeta mladosti, a s desne je uprava Muzeja planirala napraviti stalni postav posvećen životu Josipa Broza Tita. Dio neke od tih prostorija mogao bi, ako Zavod za zaštitu spomenika kulture da zeleno svetlo i ako se slože svi koalicijski partneri u Dačićevoj vladi, biti pretvoren u vječno počivalište za Jovanku Budisavljević.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene