Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Događaj bez presedana

Josipović leti na ispraćaj Nelsonu Mandeli koji će se održati na stadionu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjem ispraćaju Nelsona Mandele nazočit će i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Ured Predsjednika Republike oglasio se priopćenjem povodom posljednjeg ispraćaja Nelsona Mandele, koji će se održati u utorak na stadionu Soccer City u Johannesburgu. "Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sa suprugom nazočit će komemoraciji i odavanju počasti Nelsonu Mandeli u Južnoafričkoj Republici 10. i 11. prosinca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za ideal slobode svih VIDEO Poslušajte legendarni Mandelin govor: 'Spreman sam i umrijeti' Slika nije dostupna Svi u Pragu Najveći svjetski uglednici okupili se na ispraćaju Vaclava Havela

UŽIVO Tisuće odaju počast Mandeli: 'Kada ste bili u njegovoj blizini željeli ste biti bolja osoba'

Hrvatski predsjednik će u utorak prisustvovati komemoraciji na stadionu u Sowetu, u Johannesburgu, te odati počast ispred Mandelina odra u Pretoriji dan kasnije, zajedno s više od 70 svjetskih državnika koji dolaze iskazati poštovanje bivšem južnoafričkom predsjedniku i najistaknutijem borcu protiv aparthejda", stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.

Na Mandelinom ispraćaju nazočit će neviđen broj svjetskih političara i slavnih osoba, neki od kojih su Barack Obama s obitelji, George W. Bush s obitelji, Bill Clinton s obitelji, britanski premijer David Cameron, britanski princ Charles te celebrityji Naomi Campbell, Bono Vox, Oprah Winfrey, Bill Gates te mnogi drugi.

Ispraćaj Nelsona Mandele događaj je bez presedana u južnoafričkoj povijesti.

Stadion Soccer City najveći je stadion u Africi, a njegov kapacitet je 94,736 gledatelja. Najbliže toj brojci približio se legendarni bend U2, koji je 11. veljače 2011. godine gledalo 94.232 gledatelja.

Na istom stadionu igrale su se utakmice svjetskog nogometnog prvenstva, no tad mu je maksimalni kapacitet ograničen na 84,490, zbog drugih VIP posjetitelja i predstavnika medija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene