Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brussels forum

Josipović i Tadić potvrdili pozitivne trendove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović se ponovno sastao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem na rubu Brussels foruma, jednog od najvećih skupova najutjecajnijih političara, analitičara i poslovnih ljudi iz Sjeverne Amerike i Europe.

‘Potvrdili smo one dobre, pozitivne trendove od prije nekoliko dana i ponovno pozivamo naše vlade da nastave s naporima koje čine da se riješe ona pitanja koja najviše opterućuju hrvatsko-srpske odnose. Riječ je u prvom redu o graničnim pitanjima, pitanjima izbjeglica, ratnih zločina, pitanjima koja zapravo tište građane Republike Hrvatske, bilo da su u Hrvatskoj ili u Srbiji kao izbjeglice’, rekao je Josipović, koji se u s Tadićem prvi put sastao u srijedu u Opatiji. Josipović je dodao da je u petak navečer tijekom večere sjedio za stolom s Tadićem, s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i bivšom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright.

Pročitajte i ovo Plenković na Bledu panel na Bledu Plenković o prešutnim minusima: "Imat ćemo uži kabinet Vlade. Ako bude potrebno, sastat ću se s predsjednicima uprava banaka" Slika nije dostupna Rusi već trljaju ruke Arktik stigao na Putinov meni: "Otapanje leda je gospodarski korisno"

>> Josipović je pristao biti Tadićev 'smokvin list'

‘Glavna tema je bila stanje u regiji. Zajednička je želja da se naša regija stabilizira, da ne bude tema kao problem, nego kao primjer uspješnih reformi i uspješne suradnje’, rekao je Josipović. Srbijanski predsjednik Tadić je rekao da se s Josipovićem poznaje još od prije i da sada nastavljaju komunikaciju na novim dužnostima. ‘Mislim da postoji iznimno dobra razina razumijevanja. Duboko vjerujem u najbolje namjere predsjednika Hrvatske, koji je već danas postao visoko poštovan političar u regiji, a budite sigurni da i u Europskoj uniji ima vrlo zapaženu poziciju. Vidio sam jučer prilikom prvih razgovora s kakvim interesom europski dužnosnici prate što govori Josipović’, rekao je Tadić, dodajući da će nastaviti suradnju s hrvatskim kolegom ne samo na bilateralnom planu nego i o regionalnim pitanjima. Josipović i Tadić sudjelovat će u subotu navečer na raspravi o Balkanu, zajedno s europskom povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, američkim senatorom Georgeom Voinovichem i slovački ministrom vanjskih poslova, bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom. Josipović je najavio da će govoriti o regionalnoj suradnji i hrvatskoj ulozi u toj suradnji i ambicijama da se uspostavi partnerstvo sa susjedima i o potrebi da se zajednički pridonose reforma koje su potrebne da Hrvatska sutra, a ostale zemlje kasnije uđu u EU i NATO. Tadić je rekao da će njegova poruka biti da bi bila ‘nepopravljiva pogreška ako se cijela regija ne ugradi u Europsku uniju’.

Očuvanje BiH

Josipović i Tadić se slažu oko potrebe za očuvanjem Bosne i Hercegovine i ističu da se problemi moraju rješavati dijalogom i dogovorom triju tamošnjih naroda. ‘Hrvatska je jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma i naš je strateški interes da se za BiH nađe rješenje, koje u prvom redu moraju naći tri konstitutivna naroda. Ono što mi možemo napraviti jest da pomognemo da se dođe do najboljeg rješenja na načelima koja su prihvatljiva sa stajališta glavnog cilja: efikasnosti i jednakopravnosti države i naroda u državi BiH’, rekao je Josipović. Tadić je rekao da će Srbija, kao ‘jamac Daytonskog sporazuma, prihvatiti svako rješenje koje dogovore dva entiteta i tri konstitutivna naroda’ i da se slaže s Josipovićem u stajalištu da nema nametanja sa strane rješenja za BiH. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene