Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika kadrovska smjena

Tillerson ''izletio'' iz Bijele kuće, a ni sam ne zna zašto

Rex Tillerson (Foto: AFP)
Rex Tillerson (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Rex Tillerson (Foto: AFP) Rex Tillerson (Foto: AFP) Foto: Afp Rex Tillerson i Donald Trump (Foto: AFP) Rex Tillerson i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Novoimenovani američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Američki državni tajnik Rex Tillerson dobio je otkaz. Na njegovo mjesto predsjednik SAD-a Donald Trump postavit će bivšeg direktora CIA-e Mikea Pompea.

Predsjednik SAD-a Donald Trump dosadašnjem državnom tajniku Rexu Tillersonu dao je otkaz. Zamijenit će ga bivši direktor CIA-e Mike Pompeo, piropćeno je službeno iz Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Slika nije dostupna Sastanak Rusa s Trumpom "Dvije najveće nuklearne sile na svijetu ne mogu imati ovakvu vrstu odnosa''

Ovu informaciju na svom je Twitteru objavio i Donald Trump te napisao da će na mjesto direktorice CIA-e doći Gina Haspel te će biti prva žena na toj poziciji. Ona u američkoj obavještajnoj agenciji radi od 1985.
 

 

Smjena Rexa Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji, a očekivala se još od listopada kada su na površine izbile nesuglasice između njih dvojice.

Otkad je Tillerson preuzeo dužnost u veljači 2017., iz Bijele kuće i State Departmenta izlazile su suprotstavljene poruke.

Najveća neslaganja dvojice bila su vezana za važna vanjskopolitička pitanja, uključujući jednu od najosjetljivijih tema – Sjevernu Koreju.

Tenzije između predsjednika i njegova glavnog diplomata dosegnule su vrhunac kada se 65-godišnji Tillerson javno distancirao od predsjedničkog odgovora na nasilje tijekom prosvjeda supramacista u Charlotesvilleu u saveznoj državi Virginiji. Navodno je Tillerson nazivao Trumpa ''moronom''.

Rex Tillerson (Foto: AFP) Novoimenovani američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) Foto: Afp

''Moja privrženost uspjehu našeg predsjednika i naše zemlje je jaka kao i na dan kada sam prihvatio dužnost glavnog tajnika'', rekao je Tillerson nakon što je objavljena vijest o njegovom odlasku iz Trumpove administracije.

Donald Trump razgovarao je s novinarima nakon objave ove informacije i rekao da mu je Tillerson jako drag i da je ''sjajan momak'', ali da neke stavove nisu mogli usuglasiti.

Steve Goldstein tajnik za javnu diplomaciju rekao je da Tillerson nije znao da će ga Trump smijeniti, nije razgovarao s predsjednikom o tome te ne zna razlog smjene.

Viši američki dužnosnik rekao je agenciji France Presse da predsjednik želi promijeniti svoj tim uoči pregovora sa Sjevernom Korejom.

Trump je pohvalio Pompea, bivšeg časnika i kongresmena iz Kanzasa koji je vodio Središnju obavještajnu agenciju posljednjih 14 mjeseci, "kao pravog čovjeka za ovaj posao u ovom ključnom trenutku".

"On će nastaviti naš program obnove američkog položaja u svijetu, jačati naša savezništva, suprotstaviti se našim protivnicima i tražiti denuklearizaciju Korejskog poluotoka", napisao je Trump.

Trump je zatražio da Kongres brzo potvrdi Pompea jer njegova administracija ulazi u pregovore s visokim ulogom.

Kada je Tillerson u pitanju, Trump je bio škrt na riječima. "Hvala mu na službi, mnogo je toga postignuto u ovih 14 mjeseci i njemu i njegovoj obitelji želim svako dobro".

Po pisanju Reutersa, Trump je odluku o smjeni donio još u petak, ali je nije želio objaviti dok je Tillerson u Africi, gdje ga je i zatekla i iznenadila informacija da se Trump kani sastati s Kim Jong-unom.

Tillerson je nakon toga objavio "da mu nije dobro", skratio je program u Africi i požurio nazad u Washington.

Tillerson je na mjesto državnog tajnika došao s položaja predsjednika uprave ExxonMobila, velike naftne kompanije, gdje je proveo cijelu karijeru. U trenutku imenovanja nije imao nikakvih diplomatskih iskustava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene