Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste nervoza

SAD: Znamo odakle je ispaljen projektil, za rušenje zrakoplova odgovorna Rusija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kerry je u razgovoru za mrežu NBC naglasio da postoje "izvanredne indicije" koje ukazuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista, ne optužujući ih izravno za raketiranje.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u nedjelju da je "poprilično jasno" da je raketni sustav kojim je srušen malezijski zrakoplov na istoku Ukrajine stigao iz Rusije, kritizirajući usto "grotesknu" situaciju na mjestu nesreće.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Alen Šćurić gost Dnevnika Nove TV Zrakoplovni stručnjak: "Sve se svodi na odluku tog pilota koji je ipak neiskusna osoba, obično su prepotentni i kažu - mi to možemo"

"Prilično je bjelodano da je upotrijebljen sustav koji je dopremljen iz Rusije i predan (proruskim) separatistima" u Ukrajini, rekao je Kerry u razgovoru za televizijsku mrežu CNN.

Kerry je u razgovoru za mrežu NBC naglasio da postoje "izvanredne indicije" koje ukazuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista, ne optužujući ih izravno za raketiranje.

U vezi s time je rekao da Sjedinjene Američke Države na temelju satelitskih snimka "znaju" odakle je ispaljen projektil i "znaju njegovu putanju". "Znamo i vrijeme" kad je ispaljen, kazao je, spomenuvši i razgovor separatista koji su presreli Ukrajinci.

"Pouzdano znamo da Ukrajinci tada nisu raspolagali takvim (raketnim) sustavom na tom području i u okolici. Dakle, trag vodi izravno prema separatistima", rekao je Kerry na CNN-u.

Govoreći o stanju na području pada malezijskog zrakoplova, Kerry je rekao da je "to što se događa doista groteskno", ističući da je to "suprotno svemu što su (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin i Rusija rekli da će učiniti".

Naveo je slučaj "pijanih separatističkih vojnika koji gomilaju trupla na kamione, uklanjajući trupla i dokaze s mjesta nesreće". "Rusija mora nešto učiniti i promijeniti zbivanja", kazao je.

Američki predsjednik Barack Obama, kao i drugi zapadni čelnici, misli da je zrakoplov Malaysia Airlinesa srušen na visini od 10.000 metara raketom zemlja-zrak ispaljenom s teritorija koji kontroliraju separatisti.

Ukrajina je istodobno objavila da ne može jamčiti sigurnost stručnjacima na mjestu pada malezijskog zrakoplova, koje je u području pod kontrolom proruskih separatista, rekao je u nedjelju potpredsjednik ukrajinske vlade Volodimir Grojsman.

"Ukrajinska vlast ne može jamčiti sigurnost na tom području. Rusija još nije donijela odluku da će jamčiti sigurnost", rekao je Grojsman na konferenciji za novinare u trenucima dok Zapad traži "potpun i slobodan" pristup međunarodnih inspektora mjestu nesreće s kojega su pobunjenici odvezli trupla.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene