449749
449749
449749
449749
449749

ATENTATOR NA REAGANA PUŠTEN NA SLOBODU John Hinckley izašao s psihijatrije, mora se držati četiri uvjeta

  • , 10.09.2016., 17:38
  • Autor:
  • komentara

John Hinckley Jr, čovjek koji je u ožujku 1981. pokušao ubiti američkog predsjednika Ronalda Reagana, u subotu će, nakon 35 godina biti pušten na slobodu iz psihijatrijske bolnice.

 
 
 
 
Atentat na Ronalda Reagana 30. ožujka 1981. (Foto: MIKE EVENS / CONSOLIDATED NEWS PICTURES / AFP)
Atentat na Ronalda Reagana 30. ožujka 1981. (Foto: MIKE EVENS / CONSOLIDATED NEWS PICTURES / AFP)

John Hinckley je u ožujku 1981. godine pokušao atentat na američkog predsjednika Ronalda Reagana i ustrijelio njega i još troje ljudi ispred hotela u Washingtonu. Sud je presudio da nije kriv zbog neuračunjivosti, ali je poslan na liječenje u psihijatrijsku bolnicu.

Atentat na Ronalda Reagana 30. ožujka 1981. (Foto: MIKE EVENS / CONSOLIDATED NEWS PICTURES / AFP)

MIKE EVENS / CONSOLIDATED NEWS PICTURES / AFP)

U lipnju je sud donio odluku da Hinckley, sada 61-godišnjak, nije opasan za sebe i javnost. Naime, već neko vrijeme 17 dana mjesečno provodi u domu svoje majke u Virdžiniji, ali pod strogim uvjetima.

Uvjeti kojih se mora pridržavati:

- zabranjeno mu je razgovarati s medijima

- mora raditi 3 dana u tjednu

- ne smije se udaljiti više od 30 milja (48 km) od kuće svoje majke,  ili 50 milja (80 km) ako ima pratnju

- dva puta mjesečno mora posjećivati psihijatra

Atentat koji se dogodio samo nekoliko tjedana nakon što je Reagan izabran za predsjednika šokirao je svijet. Reagan je ustrijeljen u pluća, ali se oporavio. Njegov glasnogovornik James Brady je upucan u glavu. Pretrpio je oštećenje mozga i ostatak života proveo je vezan za invalidska kolica. G. Brady je umro 2014. u dobi od 73 godine. Njegova je smrt okarakterizirana kao ubojstvo, ali protiv Hinckleya nisu podnesene nove optužbe. Još dvojica policajaca su ozlijeđena tijekom atentata, no njihove ozljede nisu bile teške.

Atentator John Hinckley ispred Bijele kuće (Foto: AFP)

Atentator John Hinckley ispred Bijele kuće (Foto: AFP)

Sudac Paul Friedman je donio odluku o puštanju Hinckleya na temelju medicinskih procjena koje su pokazale da 'nije imao nikakve simptome aktivne mentalne bolesti' od 1983. godine. Upucao je predsjednika kako bi impresionirao glumicu Jodie Foster. Naime, Hinckley je bio opsjednut glumicom koju je također uhodio.

Sudska odluka, psihijatrijska povijest i liječenja te uvjeti puštanja na slobodu dostupni su na internetskoj stranici Okružnog suda SAD-a, okrug Columbia. 

Digagnosticirana mu je akutna psihoza, velika depresija i narcisoidni poremećaj ličnosti. Sud je iz medicinske dokumentacije zaključio kako je 'u punoj, stabilnoj i održivoj remisiji iz prve dvije dijagnoze' već više od dva desetljeća. 

Zabranjen mu je kontakt s bilo kojom od žrtava ili njihovim potomcima, uključujući i Jodie Foster i njezinu obitelj. On i njegova obitelj ne smiju razgovarati s medijima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se