Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijesni izbori

John Atta Mills novi je predsjednik Gane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni kandidat John Atta Mills pobijedio je na predsjedničkim izborima u Gani, priopćilo je državnih izborno povjerenstvo. O ishodu iznimno tijesnih izbora odlučilo je glasovanje održano u petak u Tainu, jedinoj izbornoj jedinici u kojoj predsjednički izbori nisu održani prošle nedjelje.

Atta Mills iz oporbenog Nacionalnog demokratskog kongresa (NDC) ukupno je osvojio 50,23 posto glasova i pobijedio Nanu Akufo-Addoa iz vladajuće Nove domoljubne stranke (NPP) koji je dobio 49,77 posto glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Schwarzenegger podržao Johna McCaina Slika nije dostupna John McCain i Hillary Clinton pobjednici predizbora na Floridi

Vladajuća NPP, koja je izgubila kontrolu nad parlamentom na izborima prošlog mjeseca, pokušala je odgoditi jučerašnje glasovanje u Tainu zbog sigurnosnih razloga i na kraju ga je bojkotirala. Obje strane su se međusobno optuživale za nasilje i nepravilnosti tijekom izbora i podnijele su brojne prigovore izbornom povjerenstvu.

Izborno povjerenstvo odbacilo je sve pritužbe i proglasilo je čelnika oporbe novim predsjednikom države. Izbori u Gani smatrali su se ključnima za demokraciju u Africi, nakon nedavnog izbornog kaosa u Keniji i Zimbabveu te državnih udara u Mauritaniji i Gvineji.

Atta Mills izamijenit će na dužnosti Johna Kufuora, koji u siječnju mora odstupiti s dužnosti jer je odslužio dva mandata.

Kufuor je oživio gansko gospodarstvo uvevši protržišne reforme i omogućivši političku stabilnost. Gospodarski rast je snažan i NPP je vodio kampanju na kontinuitetu takve politike. No, unatoč snažnom rastu i činjenici da je Gana drugi najveći proizvođač kakaa na svijetu te drugi najveći proizvođač zlata u Africi, siromaštvo je i dalje jako rašireno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene