Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noćna mora

Jezivi trener je godinu dana potajno snimao djevojčice na bazenu: "Teško se pomiriti s onime što se dogodilo"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na tri godine zatvora osuđen je trener plivanja, koji je postavio kamere na bazenu u Dublinu i tijekom 12 mjeseci snimao djevojčice dok su se presvlačile u kupaće kostime.

Matthew Coward, iz Shantall Roada u Santryju u Dublinu, priznao je krivnju za seksualno iskorištavanje djece te proizvodnju slika i videozapisa zlostavljanja djece između rujna 2021. i rujna 2022.

Muškarac star 32 godine bio je trener plivanja za Swim Ireland - nacionalni plivački savez gotovo četiri godine.

Sutkinja Orla Crowe istaknula je da je bio u poziciji dominacije kao trener i da su ga djeca obožavala. Osudila ga je na četiri godine zatvora uz 12 mjeseci uvjetno.

Coward je imao 30 godina kada je trenirao tinejdžerice na bazenu u Dublinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi šok Nogometni trener zlostavljao maloljetnu sportašicu? Pokrenuta istraga, izdana mu je zabrana prilaska

Njegovo ponašanje je izašlo na vidjelo nakon što je otac jedne od žrtava ostavio svoju kćer na bazenu u ranim jutarnjim satima u veljači 2022. Coward joj je dao specijalizirani kupaći kostim čije oblačenje može potrajati i 20 minuta. Djeca su kupaće kostime inače oblačila kod kuće i u njima dolazila na treninge.

Coward ju je zamolio da uđe u njegov ured kraj bazena i rekao joj: "Moraš se potpuno razgolititi da to obučeš". Njoj je to bilo čudno, a uskoro je primijetila i da iPad u uredu stoji podignut te se jako uzrujala kad je shvatila da je postavljen na snimanje, piše RTE.

Na plivanju se nikako nije mogla usredotočiti i sve je kasnije ispričala ocu, koji je kontaktirao službenika za djecu Saveza i voditeljicu organizacije koja se bavi zaštitom zlostavljanih osoba Kate Hills, koja je pak kontaktirala Agenciju za djecu i obitelj te policiju.

Čim je suočen s optužbama, Coward se počeo tresti i pokušavao odbiti optužbe, no policijska istraga je ubrzo utvrdila da je tajno snimao troje djece kako se presvlače u njegovu uredu.

Na snimkama se također vidi kako postavlja dva uređaja za snimanje, od kojih je jedan bio mobilni telefon postavljen na tlo kako bi snimao prema gore.Također je rasporedio stolce kako bi ogradio prostor u uredu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Tilburgu Pobjegla zelena mamba: "Izuzetno je otrovna, ostanite u kućama"

Detektivi su osigurali nalog za pretres, a Coward je zaustavljen na putu kući nakon što je prošao na crveno svjetlo i telefoni i iPad predani su policiji.

Na njegova dva telefona pronađeno je ukupno gotovo 80 videozapisa, uključujući ilegalne videozapise i snimke zaslona djece s fokusom na intimne dijelove tijela, kao i niz internetskih pretraživanja koja su ukazivala na to da je tražio tinejdžersku pornografiju.

Žrtve su saslušane na sudu, a u svojim iskazima istaknule su koliko im se promijenio život nakon strašnog otkrića i koliko se teško bilo suočiti s onime što je učinio trener kojem su djeca toliko vjerovala

Jedna od žrtava rekla je da ju je obuzeo strah te da je pobjegla kada su dodijeljeni novi treneri, koji su htjeli plivačima pokazati video u uredu. Istaknula je i da osjeća tjeskobu svaki put kad se pojavi neka vijest te bi se bolje osjećala da se Coward u to vrijeme izjasnio krivim.

"Mislila sam da vjeruje u mene. Vjerovala sam njemu i njegovim metodama treniranja. Sada sam opreznija, provjeravam opasnost. Glavna stvar koju sam izgubila je povjerenje, teško je vjerovati novim trenerima, učiteljima. Izbjegavam razgovore jedan na jedan. Teško je sklapati nova prijateljstva. Teško se pomiriti s onim što se dogodilo, teško je razumjeti da je dobro znao što je radio", kazala je.

Drugo dijete opisalo je kako je prije voljelo plivati, ali da mu je sada treniranje teret. Cowarda je, kazala je, doživjela kao očinsku figuru, ali sada je, dodala je i ona, puno manje otvorena i sretna i teško joj je vjerovati ljudima, posebice muškarcima, uključujući i novog trenera koji nije učinio ništa loše. Govorila je i o tome kako se njezina obitelj i roditelji krive te kako njezini majka i otac još uvijek pate.

Pročitajte i ovo Smanjiti gubitak najvažnija zadaća - 1 Cijena opstanka Hrvatska posjeduje ogromno blago zbog kojega će se uskoro voditi ratovi: Sada ima plan kako ga sačuvati, je li dovoljan?

Cowardov branitelj James Dwyer rekao je da Coward žali, kaje se i ima uvid u ono što je učinio. Od tada je radio u Starbucksu i kao noćni menadžer kako bi osigurao svoju obitelj, a bori se s niskim samopouzdanjem i razmišlja o samoubojstvu, tjeskobi i depresiji.

Sutkinja je njegove postupke opisala kao znatnu povredu povjerenja i upozorila da su posljedice njegova ponašanja i činjenica da je iskoristio njihovo povjerenje i privatnost za djecu razorne.

Nacionalni plivački savez oglasio se priopćenjem i izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo, ali i zadovoljstvo jer je Coward odmah smijenjen, a na kraju i osuđen i kažnjen.

Djecu su pohvalili za njihovu hrabrost i javno istupanje te istaknuli da je primarni fokus na njihovoj dobrobiti te će nastaviti podržavati plivače, njihove roditelje i skrbnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene