Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Za one koji se nisu sabrali"

Jeziva ruska poruka: "Ako napravite ovaj potez, to će biti otvorena objava rata nuklearnoj sili"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov rekao je da bi namjerni napad na ruski zrakoplov u neutralnom zračnom prostoru bio otvorena objava rata nuklearnoj sili.

"Pozivi nekih zastupnika daleko nadilaze zdrav razum", rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov komentirajući prijetnje američkog senatora Lindseyja Grahama iz Južne Karoline da će rušiti ruske zrakoplove koji se približavaju američkim zrakoplovima u međunarodnom zračnom prostoru.

"Rusko ministarstvo obrane detaljno je objasnilo razloge i tijek djelovanja ruskih pilota tijekom jučerašnjeg incidenta iznad Crnog mora. Ponavljam, za one koji se nisu sabrali objektivno sagledati situaciju: naši lovci nisu ušli u kontakt s američkim bespilotnim letjelicama", rekao je komentirajući američku bespilotnu letjelicu MQ-9, piše Tass.

"Rusija je učinila sve što je moguće kako bi spriječila ovakvu vrstu incidenta - na vrijeme je obavijestila međunarodnu zajednicu o granicama privremenog režima zračnog prostora uspostavljenog za specijalnu vojnu operaciju. Naravno, šteta je za Pentagon izgubiti skupi komad opreme. Ali u ovom slučaju američka bi vojska trebala preusmjeriti optužbe za neprofesionalne radnje natrag na sebe", istaknuo je.

"Što se tiče spomenutog senatora, ovo nipošto nije prvi pokušaj notornog zastupnika da izazove opasnu eskalaciju u američko-ruskim odnosima. On je prije godinu dana pozvao naše građane na pokušaj atentata na predsjednika Rusije. Vjeruje li senator Graham doista da je izravni vojni sukob s Rusijom u interesu birača koji su mu povjerili svoje živote i sredstva za život?" istaknuo je ruski veleposlanik.

Pročitajte i ovo Russian SU-27 Flanker fighter plane Nesreća ili ruski napad? Nakon incidenta s letjelicama ruski veleposlanik na razgovoru s Amerikancima: "Ovo je provokacija"

"Namjerni napad na ruski zrakoplov u neutralnom zračnom prostoru nije samo zločin prema međunarodnom pravu, već otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili. Je li Kapitol voljan izložiti američke građane i međunarodnu zajednicu opasnosti od nuklearnog rata pravih razmjera? Dajte nam odgovor, uvaženi senatore!" rekao je.

"Ne treba prozivati ​​ruske pilote, nego američke političare koji potiču početak apokaliptičnog sukoba. Mi ne tražimo sukob s nuklearnom silom. I dalje održavamo kontakte, uključujući i preko Ministarstva obrane, da spriječimo nenamjerne incidente. Volio bih da američki političari imaju isti stav prema odnosima s Rusijom", istaknuo je ruski diplomat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Simulacija sudara VIDEO Pogledajte kako je ruski borbeni avion srušio američki dron

Prema ruskom Ministarstvu obrane, ruski sustavi kontrole zračnog prostora otkrili su u utorak američku bespilotnu letjelicu MQ-9 kako leti u blizini poluotoka Krim. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene