Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavanje samo britanskih studenata

Jesu li na elitnom Yaleu željeli stvoriti intelektualno superiornu rasu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilište Yale je za vrijeme Drugog svjetskog rata ponudilo pomoć samo studentima sa Sveučilišta Oxford i Cambridge. Sumnja se da se iza pomoći krilo nešto drugo!

Sveučilište Yale je optuženo da je za vrijeme Drugog svjetskog rata pokušalo stvoriti 'super rasu' pomoću mladih Britanaca, piše Daily Mail. Naime, Sveučilište je 1940. ponudilo evakuaciju mladih sa Sveučilišta Oxford i sa Sveučilišta Cambridge no pretpostavlja se da se iza ljubazne ponude krilo nešto posve drugo. Naime, sumnja se da je pokret eugeničara s Yalea planirao nakon rata Veliku Britaniju naseliti intelektualno superironijom djecom.

Pročitajte i ovo Ilustracija u Grubišnom Polju FOTO Radove oko kuće prekinuo neugodan nalaz: Odmah su nazvali policiju Slika nije dostupna Besplatno znanje VIDEO 8 besplatnih sveučilišnih predavanja na YouTubeu

'Povjerenstvo Yalea za primanje mladih s Oxforda i Cambridgea' bilo je zaduženo za prihvat mladih iz Velike Britanije. 1940 stiglo je 125 studenata i 35 majki u SAD.

Dr John Fulton s medicinskog odsjeka na Yaleu bio je jedan od organizatora evakuacije mladih intelektualaca koji je Povjerenstvu tada rekao, prenosi Daily Mail, da se nada da će uspjeti spasiti djecu intelektualaca prije nego se stanje pogorša.

Gaddis Smith, umirovljeni profesor povijesti opisuje Jamesa Angella, koji je bio na čelu Yalea od 1921. do 1937., kao 'fanatičnog eugeničara u najgorem smislu te riječi'. Kaže da je Yale tada bio u antisemitskom 'raspoloženju' u što se posebno uvjerio, kaže, kada je došlo do problema jer se ustanovilo da je majka jedne od spašenih studentica Židovka.

Svega se prisjeća i Juliet Hopkins koja je bila među evakuiranim studentima 1940. Kaže da joj je uvijek bilo sumnjivo da su baš njima pomogli i da je pretpostavljala da su doista željeli sačuvati genetsko bogatstvo. Tome je doprinijela i spoznaja da čovjek, koji je u SAD-u pomogao njezinoj obitelji i njezino obrazovanje platio iz vlastitog džepa, nije bio samo profesor geografije na Yaleu već i bivši predsjednik Američke udruge eugeničara, znanstvenika koji se bave metodama kojima bi se poboljšale osobine čovjeka i ljudskih zajednica utjecajem na začeće i razdoblje prije rođenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene