Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Jeruzalem: UN upozorava na eskalaciju ako se do petka ne riješi kriza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Nickolay Mladenov u ponedjeljak je upozorio da bi do petka trebalo pronaći rješenje za krizu nastalu u Jeruzalemu jer ona prijeti "potencijalno katastrofalnim posljedicama i izvan zidina Staroga grada".

Izraelci su na ulazima u džamiju Al-Aqsu postavili detektore metala nakon što su 14. srpnja ondje ubijena dvojica policajaca i nakon čega su izbili najkrvaviji sukobi između Izraelaca i Palestinaca u posljednjih nekoliko godina.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

"Iznimno je važno da se rješenje aktualne krize pronađe do petka", rekao je Nickolav Mladenov novinarima nakon što je o događajima u Jeruzalemu izvijestio Vijeće sigurnosti iza zatvorenih vrata.

"Opasnosti na mjestu događaja mogle bi eskalirati ako dopustimo da se u petak održi još jedna molitva, a da prethodno nismo pronašli rješenje", smatra Mladenov, koji je upozorio i na to da bi se kriza mogla proširiti.

"Stanje bi moglo imati potencijalno katastrofalne posljedice koje će prijeći zidove Staroga grada, granice Izraela i Palestine, pa i Bliskog istoka", upozorio je Mladenov.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti zasjedalo je o krizi na zahtjev Švedske, Francuske i Egipta.

Zamjenik švedskog veleposlanika pri UN-u Carl Skau na Twitteru je nakon sastanka napisao kako su se članovi Vijeća "složili da je potrebno raditi na deeskalaciji sukoba, osuditi nasilje te započeti hitan dijalog kako bi se u Jeruzalemu napetosti smirile".

"Svakome ćemo omogućiti dolazak na molitvu na Brdo hrama, no istodobno ćemo poduzeti sve što je potrebno kako bismo održali sigurnost ovog značajnog mjesta", rekao je prije sastanka izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon.

"Mi smo protiv nasilja... i željeli bismo da Vijeće sigurnosti pokaže političku volju da zaštiti palestinski narod od nasilja Izraelaca", kazao je palestinski izaslanik u UN-u Rijad Mansur. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene