Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava u Jeruzalemu

Sa sjekirama i noževima upali u sinagogu i počeli ubijati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U napadu dvojice Palestinaca na sinagogu u Jeruzalemu u utorak ujutro smrtno su stradala četiri izraelska vjernika, izvijestila je policija o novom izgredu u novom valu izraelsko-palestinskih napetosti zadnjih tjedana, koncentriranih na taj grad u kojem su sveta mjesta i židova i muslimana.

"Dvojica terorista ušla su u sinagogu naoružana sjekirom i pištoljem i ubila četiri vjernika. Policija je stigla na mjesto incidenta i ubila obojicu", rekla je glasnogovornica policije Luba Samri.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe Palestinci bježe iz razorenih dijelova grada Rafaha Čeka odobrenje vlade Netanyahu ne odustaje od kontroverzne ofenzive: Želi raseliti još milijun i pol ljudi zbijenih na jugu Gaze

U akciji su ranjena dvojica policajaca i još četiri vjernika, rekla je glasnogovornica.

Dodala je da su napadači dvojica Palestinaca iz istočnog Jeruzalema.

Sinagoga je smještena u ultraortodoksnoj četvrti istočnog Jeruzalema.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio izraelskim Arapima da se presele

Najnoviji val izraelsko-palestinskih napetosti u porastu je zadnjih nekoliko tjedana u Jeruzalemu i okolici s kamenovanjem policije i vozila, premlaćivanjem i pucnjavom te ubojstvima i događa se na prilazu svetim mjestima u Jeruzalemu, koje Židovi nazivaju Brdom hrama, a muslimani Plemenitim svetištem. Sve se više govori o mogućnosti izbijanja treće intifade (palestinske pobune).

Osude napada na sinagogu, Hamas pozdravlja

Hamas i Islamski džihad, dvije glavne islamističke palestinske organizacije, pozdravile su u utorak smrtonosni napad na sinagogu u Jeruzalemu koji je osudio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, a američki državni tajnik John Kerry nazvao sumanuto brutalnim terorističkim činom. 

Taj napad, najsmrtonosniji zadnjih godina u Svetome gradu, "odgovor je na ubojstvo mučenika Jusefa Ramunija", palestinskog vozača pronađenog obješenog u ponedjeljak u istočnom Jeruzalemu, ustvrdio je Hamas.

Za porast napetosti zadnjih tjedana oko svetih mjesta u Jeruzalemu, Palestinci optužuju židovske ekstremiste smatrajući njihov dolazak provokacijama. Glasnogovornik islamističkog pokreta Sami Abu Zuhri rekao je da je napad "odgovor na niz zločina (izraelskog okupatora) kod džamije Al Aksa".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je Hamas i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa kao "izravno odgovorne za poticanje na nasilje" u sinagogi u kojoj su u utorak dvojica palestinskih napadača ubila četiri vjernika.

Taj napad "je izravna posljedica poticanja na nasilje koje vode Hamas i Abu Mazen (Mahmud Abas)", priopćio je Netanyahu.

Najavio je da će Izrael "željeznom rukom odgovoriti na ubojstvo židova" koji se mole.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da je napad u sinagogi "čin čistog terora", brutalni teroristički čin kojemu "nema mjesta u ljudskom ponašanju". Kerry je pozvao palestinske čelnike da osude napad.

Palestinski predsjednik Abas osudio napad na sinagogu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas osudio je napad na sinagogu u Jeruzalemu u kojem su dvojica Palestinaca ubila četiri izraelska vjernika u utorak. "Predsjedništvo osuđuje napad na žiodovske vjernike na mjestu molitve i osuđuje ubijanje civila bez obzira tko je počinitelj", objavljeno je iz ureda palestinskog predsjednika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije u utorak optužio je Abasa da potiče smrtonosno nasilje u Jeruzalemu. "Vrijeme je da se okonča okupacija i uzroci napetosti i nasilja, predani smo postizanju rješenja o dvije države u skladu s međunarodnim pravom", navodi se u Abasovoj izjavi.

Pojačano nasilje

Nasilje je počelo u srpnju, kada su palestinskog mladića spalili židovski napadači, a Palestinci uzvratili otmicom i ubojstvom trojice židovskih mladića na Zapadnoj obali. Slijedio je rat u Gazi između izraelske vojske i palestinskog pokreta Hamas u kojem je u 50 dana ubijeno 2200 Palestinaca, uglavnom civila te 70 izraelskih vojnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene