Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba tvrdi

Jemen: Saleh pristao otići s vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh prihvatio je potpisati 'plan zaljevskih monarhija' koji predviđa njegov odlazak s vlasti kako bi se završila desetomjesečna kriza, rekli su ponedjeljak čelnici oporbe.

To rješenje, nakon nekoliko mjeseci diplomatskih napora, objavio je predsjednik Nacionalnog vijeća snaga revolucije Muhamed Basandaua. Rasprave posljednjih dana su omogućile postizanje sporazuma prema kojem će zaljevska inicijativa i njezin mehanizam primjene biti potpisani u utorak, rekao je Basandaua.

Unatoč jakim regionalnim i međunarodnim pritiscima, Saleh je do sada odbijao potpisati plan koji su sastavile zemlje regije Perzijskog zaljeva, predložen u proljeće, koji predviđa njegov odlazak s vlasti u zamjenu za imunitet za njega i njegovu obitelj. Basandaua je odbio iznijeti pojedinosti o dogovoru.

Jedan drugi dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da bi prema tom dogovoru predsjednik Saleh u utorak trebao potpisati zaljevsku inicijativu, a zamjenik predsjednika Abd Rabo Mansur Hadi, oporbeni čelnici i narodni kongres (na vlasti) bi također u utorak potpisali i mehanizme primjene.

On je ipak istaknuo da se radi o načelnom sporazumu i podsjetio da je predsjednik Saleh, na vlasti 33 godine, ranije najavljivao da će potpisati zaljevski plan, a kasnije bi se predomislio, pa su 1. i 22. svibnja bile odgođene svečanosti potpisivanja, koje je Saleh u posljednjem trenutku odbio. U zaljevskom planu se predlaže formiranje vlade nacionalnog spasa.

Saleh bi trebao u roku od 30 dana proslijediti svoju odluku parlamentu, a nakon dva mjeseca bi se trebali održati predsjednički izbori. (Hana)

Pročitajte i ovo Ilustracija Misija Aspides Njemačka fregata isplovila prema Jemenu: "Trajna eskalacija nasilja čini vojnu misiju neophodnom" hutisti - 3 Prijetnja Hutisti kane srušiti dio interneta? ''Takvu akciju mogu izvesti samo dvije zemlje''

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene