Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jelinčič: Janša i Tuerk promijenili mišljenje o hrvatskom članstvu u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič pozdravio je nedavne izjave premijera Janeza Janše i predsjednika Danila Tuerka o mogućnosti održavanja referenduma na kojemu bi slovenski birači glasovali o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

"Pozdravljam promjenu načina razmišljanja naše vlasti u vezi s Hrvatskom i njenim uključivanjem u Europsku uniju. Premijer Janez Janša i predsjednik Danilo Tuerk konačno su prihvatili stajališta koja o tome zastupa naša stranka", rekao je Jelinčič na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna Problemi u susjedstvu Slovenija: Teško do nove vladajuće koalicije

Slovenski premijer Janša nedavno je u razgovoru za RTV Slovenija, na pitanje o eventualnom vetu za hrvatski pristup Europskoj uniji zbog otvorenih pitanja, odgovorio da je sve moguće je hrvatski pristupni ugovor mora ratificirati i slovenski parlament, te nije isključio održavanje referenduma zbog neriješenog graničnog spora. U tome ga je podržao i predsjednik Tuerk, rekavši da je referendum ustavna mogućnost o kojoj treba odlučiti kada za to bude vrijeme iako je, kako je dodao, upitno bi li ta opcija bila politički mudra i svrsishodna.

Jelinčič je na konferenciji za novinare rekao da "Hrvatska nije zrela za ulazak u EU" i da se "ne drži onoga što obeća", zbog čega je njegova stranka referendum predlagala još prije predstavnika vlasti.

"Europska unija popušta Hrvatskoj i nudi joj članstvo a la carte iako nije zaključila većinu pregovaračkih poglavlja, dok je Slovenija zbog odnosa s Italijom trebala čekati pet godina", rekao je Jelinčič.

Janša i Tuerk spominjali su mogućnost naknadnog zakonodavnog referenduma o ratifikaciji pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a, kad to bude na dnevnom redu parlamenta, no Jelinčič tvrdi da je sada "pravo vrijeme" za inicijativu njegove stranke da se "na jesen" (kad se u Sloveniji održavaju parlamentarni izbori) održi tzv. konzultativni (neobvezujući) referendum na kojemu bi Slovenci rekli što misle o uključivanju Hrvatske u EU.

Jelinčič je rekao da je slovenska vlada neopravdano i "ponizno" podržala uključivanje Hrvatske u NATO savez, iako je mogla postupiti poput Grčke, koja je zbog spora oko imena blokirala pozivnicu Makedoniji.

"Grčka je blokirala Makedoniju samo zbog imena, a naši se nisu usudili blokirati Hrvatsku iako nam ona krade teritorij, neopravdano traži povrat deviznih uloga štediša Ljubljanske banke i ne drži se sporazuma o nuklearki Krško", istaknuo je slovenski ultranacionalistički političar i član parlamenta Zmago Jelinčič.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene