Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeno predstavljeno

Jedna važna novčanica odlazi u povijest, a dvije druge imaju ''novo ruho''

Euri (Foto: AFP) - 3
Euri (Foto: AFP) - 3 Afp
Aktualno Galerija Euri (Foto: AFP) - 3 Euri (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Euri (Foto: AFP) - 4 Euri (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Euri (Foto: AFP) - 2 Euri (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Euri (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/4 >>
U sjedištu Europske centralne banke u Frankfurtu u ponedjeljak su predstavljene nove novčanice od 100 i 200 eura. Bit će manje i lakše ćemo ih spremati u novčanik.

Nove novčanice od 100 i 200 eura bit će iste veličine kao i novčanice od 50 eura te će imati poboljšan hologram. Taj novi izgled predstavljen je u sjedištu Europske centralne banke u Frankfurtu, javlja AP.

Pročitajte i ovo Tihomir Mavriček, direktor Sektora za gotov novac HNB-a, u studiju Dnevnika Nove TV - 2 treća valuta u 30 godina Koliko nas košta euro: Kovanice proizvodimo sami, a dio novčanica morat ćemo posuditi. Za to nam trebaju milijuni Slika nije dostupna Iz opticaja povučeno 265.000 krivotvorenih eura u prvom polugodištu

Seriju novčanica, koje se nazivaju "Europa", predstavio je Yves Mersch, član Izvršnog odbora ECB-a koji je rekao da će nove novčanice od 100 i 200 eura u opticaj biti puštene 28. svibnja 2019. godine u svih 19 zemalja u kojima je euro službena valuta.

Naglasio je da će, puštanjem u opticaj novih novčanica, ECB osigurati još veću zaštitu od mogućih prevara i falsificiranja, čime će, kako je kazao, euro biti još pouzdanija valuta.

ECB je već ranije predstavio sigurnije novčanice od 10, 20 i 50 eura, dok novčanice od 500 eura više neće biti štampane. Banka je odlučila 2016. godine povući novčanice od 500 eura do kraja 2018. godine, jer su se navodno koristile u svim vrstama ilegalne trgovine.

Unatoč sve većoj navici kartičnog plaćanja, Europljani se još uvijek uvelike služe gotovinom, zaključio je Mersch na konferenciji.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene