452306
452306
452306
452306
452306

Jedna od najkonzervativnijih država u svijetu ima jednu od najvećih stopi razvoda u svijetu

  • , 05.10.2016., 16:35
  • Autor:
  • komentara

Saudijska Arabija jedna je od najkonzervativnijih država u svijetu, a ima jednu od najvećih stopi razvoda u svijetu.

 
 
 
 
Ilustracija (Thinkstock)
Ilustracija (Thinkstock)

Dramatičan porast broja razvoda događa se u Saudijskoj Arabiji. Tako se primjerice u posljednje vrijeme u prosjeku podnosi 127 zahtjeva za razvod dnevno.

Prema saudijskom ministarstvu pravosuđa, u gradu Jedda u odnosu na prošlu godinu razvedeno je 50% više parova.

U cijeloj državi 2014. bilo je 33.954 razvoda, a 2015. oko 133.000 sklopljenih brakova i 40.000 razvoda. Ove godine je sklopljeno 157.000 brakova, a razvedeno je 46.000. što znači da gotovo trećina brakova završi razvodom.

''Društvo i zakoni onemogućuju bilo kakvu interakciju između muškaraca i žena prije braka, tako da se obično ljudi koji ulaze u brak uopće ne poznaju', rekla je jedna saudijska odvjetnica upitana za ovaj fenomen, piše Jerusalem Post.

Sve veći broj razvoda iniciraju žene unatoč stigmi koju u tom društvu imaju razvedene žene. U Saudijskoj Arabiji koja ima oko 32 milijuna stanovnika, većina žena uda se nakon završene srednje škole, a prema zakonu dopušteno je u brak stupati 13 godišnjim djevojčicama.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se