Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesretan kraj bolesnog dječaka

Jedanaestomjesečni Charlie bit će prebačen u hospicij i isključen s aparata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrtno bolesni Charlie Gard bit će prebačen u hospicij, a nedugo zatim isključen s aparata koji ga održavaju ne životu, odredio je u četvrtak londonski sud nakon iscrpljujuće pravne bitke koja je potaknula raspravu o tome tko bi trebao odlučiti o sudbini dječačića.

Charliejevi roditelji željeli su da o njemu u hospiciju brigu vodi privatni tim liječnika kako bi sa svojim sinom proveli što više vremena. U srijedu su rekli da su pronašli liječnika koji bi bio voljan nekoliko dana skrbiti o Charlieju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slomljeni roditelji Završila pravna bitka za bolesno dijete: "Moj predivni, nevini sin neće doživjeti svoj prvi rođendan" Slika nije dostupna Višemjesečna borba Peticija s više od 350.000 potpisa za eksperimentalno liječenje teško bolesnog djeteta

No, uprava bolnice Great Ormond Street upozorila je da to nije u interesu dječaka, a sudac Francis odobrio je plan po kojemu će mali Charlie vrlo brzo nakon premještaja na odjel palijativne skrbi biti isključen s aparata.

"Nije u Charliejevu interesu da ga se nastavi održavati na životu uz pomoć aparata. U skladu sa zakonom je i u njegovu najboljem interesu da se aparati isključe", stoji u Francisovom zaključku.

Sudac je odredio i da javnosti neće biti poznat naziv hospicija u koji će ga premjestiti, kao ni pojedinosti povjerljivog sporazuma između bolnice i roditelja o smrti dječaka koji bi 4. kolovoza trebao navršiti godinu dana.  

Jedanaestomjesečna beba, koja pati od ekstremno rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje oštećenje mozga i slabljenje mišića, tjednima je predmet sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je liječi.

Otkad su prekinuli pravnu bitku i odlučili pustiti Charliea da umre, njegovi roditelji očajnički pokušavaju doći do dogovora koji bi im omogućio da s njime izvan bolnice provedu posljednje dane Charlievog života.

Charliejevi roditelji ranije su od bolnice tražili mogućnost da dijete odvedu na eksperimentalno liječenje u Sjedinjene Države, što su odbili britanski sudovi i Europski sud za ljudska prava jer to nije u interesu djeteta.

Roditelji su prikupili 1,4 milijuna funti donacija, što je bilo dovoljno za odlazak u SAD i za samu terapiju. Međutim, liječnici u dječjoj bolnici Great Ormond Street donijeli su odluku da njihovo dijete treba "dostojanstveno umrijeti", a tu liječničku odluku potvrdili su i sudovi u Velikoj Britaniji.

Charlijevi roditelji su se nadali da će im sud u Strasbourgu izaći u susret, ali 27. lipnja Europski sud za ljudska prava je odbacio njihovu žalbu. (HINA)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene