Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Recenzija iz 2006.

Jedan od najslavnijih marksista plagirao nacionalistički časopis?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući bombastičnom stilu Slavoj Žižek ima velik broj sljedbenika. Sada ga optužuju za plagiranje

Slavoj Žižek, jedan od najpoznatijih marksističkih filozofa 21. stoljeća, optužen je za plagijat od strane ' The American Renaissance', konzervativnog magazina s naglaskom na rasu i rasne sukobe, koji neki klasificiraju kao nacionalističku skupinu mržnje.

Pročitajte i ovo Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 3 USKOK objavio Podignuta optužnica protiv 14 Hrvata: Mitom došli do lažne EU digitalne COVID potvrde Ilustracija Seksualni predator Agent CIA-e drogirao i silovao desetke žena: "Našli smo 500 snimaka golih i onesviještenih žrtvi. Vodio je detaljan popis"

Žižekov bombastičan stil donio mu je velik broj sljedbenika. Autor je više od 70 knjiga i česti suradnik Guardiana te predmet nekoliko filmova.

Žižek: U Bosni je kaos, situacija je odlična

Pozornost na recenziju knjige koju je 2006. godine napisao Žižek skrenuo je 9. srpnja konzervativni bloger Steve Sailer. Riječ je o knjizi autora Kevina MacDonalda, a Sailer je napisao kako 'profesor superzvijezda postiže viši stupanj jasnoće dok tumači MacDonaldovu poruku nego u bilo kojem drugom Žižekovom odlomku koji je pročitao'.

Kasnije istog dana javio se bloger imena Deogolwulf koji je jednu uz drugu objavio usporedbu odlomaka iz Žižekove recenzije i recenzije MacDonaldove knjige koju je u ožujku 1999. godine napisao Stanley Hornbeck i koja je objavljena u spomenutom nacionalističkom časopicu 'The American Renaissance'.

Na e-Bay dražbi ručak s Assangeom i Žižekom

Deogolwulf je upozorio na nevjerojatnu sličnost dviju recenzija, a sporne odlumke koje je objavio newsweek.com možete pročitati i usporediti OVDJE.

Newsweek je kontaktirao i Critical Inquiry u kojem je sporna recenzija objavljena. Izvršni urednik James Williams složio se da je Žižek posudio od Hornbecka. 'Jako nam je žao što se to dogodilo. Da smo znali da je Žižek plagirao sigurno bi zatražili da ukloni iligalne dijelove', rekao je.

Marksisti traže kvalitetan način za izlazak iz kapitalizma

Kontaktirali su i Hornbecka koji kaže da svatko tko je vidio usporedbu ne sumnja da je Žižek plagijator. Dodao je kako je ono što je napravio vrijedno prezira i da bi njegov izdavač svakako morao razgovarati s njim. Do Žižekovog komentara nisu uspjeli doći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene