Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši guverner

Treći Bush želi u Bijelu kuću: Jeb danas ulazi u predsjedničku utrku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeb Bush (62) ulazak u utrku objavit će u govoru na sveučilištu Miami-Dade.

Bivši floridski guverner Jeb Bush, sin i mlađi brat dvojice američkih predsjednika, u petak će i formalno ući u gužvu republikanskih kandidata koji žele osvojiti stranačku nominaciju za Bijelu kuću 2016. godine.

Pročitajte i ovo Donald Trump oštro reagirala Bijela kuća Trump sablaznio novom izjavom: "Niste platili? Još bih potaknuo Rusiju da vas napadne" Neredi u Senegalu Građani bijesni VIDEO Stabilna afrička demokracija u krizi zbog odgode izbora: U neredima poginuo student

Jeb Bush (62) ulazak u utrku objavit će u govoru na sveučilištu Miami-Dade u petak navečer po srednjoeuropskom vremenu. Radi se o obrazovnoj ustanovi s multikulturalnom studentskom populacijom koja je odabrana kako bi naglasila Bushovu želju da proširi privlačnost Republikanske stranke koja je uglavnom ograničena na bjelačko izborno tijelo.

U govoru u Miamiju i zatim na prvim postajama kampanje u New Hamsphireu, Iowi i Južnoj Karolini, Bush će reći da mu je prioritet rast američkog gospodarstva i otvaranje 19 milijuna radnih mjesta.

Naglasit će i potrebu da se "Amerika snažnije pozicionira u svijetu", navodi Reuters koji je vidio nacrt govora. "Naši neprijatelji nas se više ne boje, a naši nam prijatelji više ne vjeruju", dodaje se u nacrtu.

Bushov put do nominacije će biti trnovit. U utrci je već deset republikanaca, a bit će ih još, među njima i nekoliko teških protivnika poput senatora Marca Rubija i guvernera Wisconsina Scotta Walkera.

Treći Bush u utrci za Bijelu kuću?

Bush je poveo u anketama među republikanskim biračima kad je prvi put počeo pričati o Bijeloj kući prije šest mjeseci, ali se ta prednost u međuvremenu istopila. Sada su četvorica republikanskih kandidata po anketama doslovce u tijesnoj utrci.

Njegovi savjetnici kažu da je Bush spreman na dugu i tešku borbu. U prve tri države koje održavaju stranačke predizbore Iowi, Južnoj Karolini i New Hampshireu Bushova pobjeda daleko je od sigurne.

Morat će pridobiti one republikance koji su sumnjičavi prema ideji da se i treći predsjednik preziva Bush, nakon oca Georgea H.W. Busha i starijeg brata Georgea W. Busha.

"Jeb je drugačiji od Georgea", rekao je na CNN-u u nedjelju. "Ne moram se distancirati od obitelji, volim ih, ali znam da ću morati ispričati svoju priču želim li biti uspješan", rekao je Jeb Bush.

Dvojica bivših predsjednika iz obitelji neće biti na svečanosti u Miamiju večeras.

Na demokratskoj strani gužva među kandidatima za nasljeđivanje Baracka Obame u Bijeloj kući upola je manja, a rezultat se mnogo jasnije vidi pošto Hillary Clinton ima golemu prednost pred svima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene