Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budući predsjednik EK?

Britanci svim silama protiv Junckera! 'On doručkuje konjak!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski mediji prozivaju Junckera zbog navodne sklonosti alkoholu. Pišu da voli popiti na službenim sastancima, ali nisu stali samo na tome...

Bivši premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker nominiran je za novog predsjednika Europske komisije. Na summitu u Bruxellesu podržalo ga je 26 europskih čelnika. Dvojica su bila protiv: britanski i mađarski premijer. Britanska kampanja protiv Junckera očito nije uspjela, iako su se u nju uključili i tamošnji mediji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Slika nije dostupna O temeljnim pravima Velika Britanija primila upozorenje - 'To su ljudi koji rade da bi zaradili, a ne kriminalci'

Jean Claude-Juncker bio je najdugovječniji predsjednik neke europske vlade. Jedan je od arhitekata zajedničke europske valute, a ima dugogodišnje političko iskustvo koje se nekima, poput britanskog premijera Davida Camerona, nimalo ne sviđa.

'Jean Claude-Juncker je cijeli svoj radni vijek u središtu projekta povećanja moći Bruxellesa na štetu nacionalnih vlada. On nije prava osoba za pokretanje ove zajednice prema naprijed,' ocijenio je Cameron.

Britanski premijer mu zamjera što nije pobornik reformi. Britanski mediji ga pak prozivaju zbog navodne sklonosti alkoholnim pićima. Pišu da voli popiti na službenim sastancima, a neki su otišli toliko daleko pa kažu da doručkuje konjak.

Jean-Claude Juncker - portret budućeg predsjednika EK 

'Što se mene tiče, ovdje se ne radi o imenima. Mislim da je pravedno da nakon europskih izbora politička grupacija s najviše glasova predloži kandidata iz svojih redova, a to je Jean Claude-Juncker', kazao je švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

Ovogodišnja raspodjela funkcija u europskim institucijama sve je samo ne uobičajena. Osim što predsjednika Komisije ne biraju čelnici zemalja članica, nema ni čekanja da taj predsjednik bude i službeno izabran. Političke grupacije već kalkuliraju o tome tko će imati koliko povjerenika, iako bi o tome trebao odlučivati predsjednik Komisije.

On bi trebao sudjelovati i u dogovorima oko okvira u kojem će odraditi mandat, no već sinoć su europski čelnici razrađivali plan. S njima je bio i hrvatski premijer Zoran Milanović.  'Ako u Europi budemo svakih par godina mijenjali ili dovodili u pitanje temeljna pravila, stvarat ćemo nesigurnost i to se upravo sada događa', izjavio je Zoran Milanović. 

Jutro u Bruxellesu obilježila je sasvim druga tema. Ukrajina je nakon puno neizvjesnosti i odgađanja s Europskom unijom potpisala Sporazum o pridruživanju. Isti dokument potpisale su i Gruzija i Moldavija.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene