Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže odštetu

Južna Koreja željela usrećiti američke vojnike - Evo kako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 120 bivših prostitutki traži odštetu od po 10 tisuća dolara. Tvrde da im je vlada olakšavala rad kako bi američki vojnici bili sretni.

Više od 120 bivših prostitutki koje su radile u blizini američke vojne baze u Južnoj Koreji na sudu će tražiti odštetu od korejske vlade, javlja BBC. Tvrde da su vlasti aktivno olakšavale njihov posao, a da ih je sustav sada kada su stare ostavio u siromaštvu.

Pročitajte i ovo Freedom Shield Dvostruko više vojnika Vježbe dviju zemalja razljutile vojnu silu: "To je proba za nuklearni rat!" Ilustracija (Foto: Getty) ON SVE PORIČE Ginekolog zlostavljao stotine žena, Sveučilište mora platiti oko 250 milijuna dolara: "Srce mi se slama za sve koje nisu bile pošteđene"

Svaka od bivših prostituki traži odštetu od 10 tisuća dolara. Njihov argument je da je južnokorejska vlada olakšala njihov rad kako bi američke snage bile sretne.

Njihov argument pak nije da ih je Južna Koreja primorala da rade kao prostituke, nego da je uspostavom sustava službenika i obaveznim pregledima njihovog seksualnog zdravlja bila suučesnik te omogućila sustav koji ih je danas ostavio u siromaštvu. Vlasti su im, tvrde, davale i poduku iz negleskog jezika.

Bile su, kažu, prisiljene na prostituciju jer su bile siromašne u vrlo siromašnoj zemlji. Prijavljivale su se na neodređene poslove, a onda se našle u barovima i bordelima u kojima su morale posuđivati od vlasnika, te su tako 'zaključane' u sustav.

VIDEO Šokantan video - Snimka seksa tamo gdje je roditelji najmanje očekuju!

Tvrde da je postojalo prešutno odobrenje za ono što rade jer je zemlji trebala strana valuta. Iako su njih kao ljude proklinjali, dolari koje su zarađivale bili su dobrodošli.

Slučaj južnokorejskih prostitutki je složen. Istina je naime da je južnokrejska vlada uspostavila klinike, ali one su zamijenile neslužbenu mrežu liječnika, od kojih su neki bili slabo kvalificirani, a koji su žene proglašavali slobodnima od spolno prenosivih bolesti.

Iako za sada ne komentiraju slučaj, vlada bi kada slučaj dođe na sud mogla tvrditi da su klinike uspostavljane ne radi olakšavanja prostitucije, nego zbog pokušaja zaštite uključenih žena.

'Trebale su održati vojnike sretnima'

Međutim, 1970-ih godina pojavili su se strahovi da će Washington povući postrojbe iz Južne Koreje, a doktorica Kathy Moon smatra da su neki južnokorejski dužnosnici dolazili među žene koje su radile kao prostitutke kako bi ih nagovorili da surađuju s američkom vojskom.

Poznati britanski bankar ubio dvije prostitutke?

'Prioritet je bio održati vodstvo američke vojske sretnim tako da ostanu u Koreji', objasnila je.

Također, tvrdi da je prioritet u osnovanim klinikama bio održavanje zdravlja i dobrobiti američkih vojnika, a ne korejskih žena. Osoblje se brinulo samo za seksualno zdravlje žena, a nisu ih liječili od ostalih bolesti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene