Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoštena zarada

Dali joj milijune dolara da 'zažmiri na jedno oko'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potencijalno buduća kandidatkinja za američku predsjednicu našla se u centru pažnje.

U trenutku kad se svaki tren očekuje da bivša prva dama i državna tajnica SAD-a Hillary Clinton objavi svoju kandidaturu na nadolazećim predsjedničkim izborima, procurile su informacije kako su na račun Clintoničine zaklade stizali milijuni dolara iz inozemstva za vrijeme njenog vodstva američke diplomacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Želim život Zaklada Ana Rukavina uz pomoć građana i njihovih donacija mijenja hrvatsko zdravstvo Slika nije dostupna New York naredio Trumpovoj zakladi da prekine prikupljanje donacija

U javnosti se postavlja pitanje - je li Clintonova bila u sukobu interesa vodeći vanjsku politiku SAD-a prema državama koje su bogato nagrađivale njenu zakladu.

Washington Post ovakav je tijek novca nazvao - trgovanjem utjecajem budući da je prema dogovoru s Obamom Clintonova mogla primati uplate samo od zemalja koje su je i ranije sponzorirale, ali ne i od zemalja koje su se za to zainteresirale tek njenim dolaskom na poziciju državne tajnice.

Njemačke tajne službe špijunirale Hillary Clinton

Dolari su navodno pristizali od sedam zemalja - Kuvajta, Katara, Omana, Alžira, Australije, Norveške i Dominikanske Republike. Clintoničini suradnici priznali su primanje pola milijuna dolara. Paralelno s time istu su svotu potrošili na lobiste čije je zadatak bio uvjeriti Washington da jednim oko zažmiri na njihovo kršenje ljudskih prava u zemlji.

Donacija je pomogla i Kataru da dođe do središta američke političke moći iako je bila povezana s Hamasom kojeg SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Ovaj članak u neku ruku dolazi kao nastavak na informacije WikiLeaksa prema kojima je bivša američka državna tajnica svojim i Obaminim sponzorima osiguravala koncesije za eksploataciju naftnih polja unatoč protivljenju lokalnog stanovništva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene