Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIPREME ZA VELIKU BITKU

Na islamiste jurišaju puškama i prastarim ručnim bacačem iz Jugoslavije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protjerani narod sprema se za svoju veliku bitku protiv Islamske države.

Nekoliko desetaka Jazida sprema se za ofenzivu o kojoj već dugo sanjaju - osvajanje grada Sindžara u kojem se nalaze njihovi domovi koje je zauzela Islamska država (IS).

Prošle godine svijet je gledao strašne slike 50 tisuća Jazida koji su pred islamistima bježali na planinu Sindžar. Mnogi nisu uspjeli - stotine su ubijene, masakrirane dok su otete žene i djevojke završile kao roblje u rukama militanata.

Mnoge su obitelji i dalje na planini Sinždar jer to je najbliže mjesto njihovim domovima. Oko 5000 Jazida, koji su bili tek obični farmeri, sada se bori protiv IS-a u redovima Kurda pešmergi, piše CNN.

'Trebamo međunarodnu pomoć, teško naoružanje. Protiv Islamske države borimo se s običnim puškama', kaže 66-godišnji Kheiru Khalaf, komandat na prvoj crti obrane sela Hardan. Nekoliko stotina metara dalje je selo koje drži IS.

Odmah do prve crte naziru se ostaci odjeće - tu je masovna grobnica u koju su islamisti pobacali 150 ubijenih žena i djece Jazida - neki su imali samo jedan mjesec, neki 80 godina.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

OBAMA SE BRANI Je li prekršio obećanje iz 2013. godine?

Osim pušaka, Jazidi imaju i nekoliko prastarih ručnih bacača - jedan je izrađen 1957. u Jugoslaviji. Kada bi zauzeli grad Sindžar bio bi to veliki gubitak za Islamsku državu jer bi kalifat bio praktički rascijepljen napola, a glavna prometnica Mosul - Sirija bila bi presječena.

Dok se muškarci pripremaju za bitku, žene vode rat kako preživjeti zimu u šatorima na hladnoj planini na kojoj nema ničega osim njih. Među njima je i Buha Sabri, 30-godišnjakinja okružena sa svojih devet kćeri. Boji se da bi ih zima mogla ubiti. No sretna je što su s njom za razliku od sestre i dvije nećakinje tinejdžerke koje su islamisti oteli i ne zna jesu li negdje žive ili su im kosti ostale negdje na planini.

'Stvarno želimo ići kući. I sama pomisao na to čini nas sretnima', kaže Buha.

'Masakrirali su nas 75 puta. Jednom davno bili smo narod od 48 milijuna ljudi. Danas nas je jedva milijun', zaključuje Khalaf, komandant u selu na prvoj crti obrane Jazida koji više ne žele bježati.

Samo žele svoje domove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene