Obavijesti Video Pretražite Navigacija

JAR: U valu ksenofobnog nasilja 56 mrtvih, situacija pod kontrolom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno 56 osoba ubijeno je u Južnoafričkoj Republici od 11. svibnja, rekao je ministar za sigurnosna pitanja Charles Nqakula i dodao da je sada situacija pod kontrolom.

"Pedeset i šest osoba je smrtno stradalo, među kojima ima puno žrtava kriminalaca koji su iskoristili situaciju, rekao je ministar na konferenciji za novinare u sjedištu vlade u Pretoriji govoreći o napadima na useljenike.

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Šestero mrtvih FOTO Ovo je napadač iz Sydneyja: Uletio u šoping-centar s nožem u rukama i onda je nastao kaos, policija mu presudila Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom

"Nasilje se smirilo. Situacija je pod kontrolom", dodao je preciziravši da je zbog nasilja raseljeno više od 30.000 ljudi.

Ministar je to izjavio nakon razgovora predsjednika Thabo Mbekija s ministarskim povjerenstvom osnovanim prošlog tjedna zaduženim za istraživanja tog nasilja. Jedanaest ministara je sudjelovalo na tom sastanku.

"Smirenje ipak ne isključuju nove spontane erupcije nasilja i kriminala", naglasio je ministar informiranja Ronnie Kasrils.

Većina useljenika koji su zadnjih godina došli u Južnoafričku Republiku su porijeklom iz Zimbabvea. Oni bježe pred gospodarskom i političkom krizom u domovini a njihov se broj procjenjuje na 3 milijuna.

Mnogi Južnoafrikanci optužuju strance da im uzimaju posao i da se bave kriminalom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene