Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stop turizmu 'presađivanja organa'

Japanski zastupnici dopustili donaciju organa za djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski Zastupnički dom izglasao je u četvrtak amandman koji dopušta donaciju organa za djecu, zabranjenu u toj državi na žalost mnogih obitelji.

Tekst još trebaju potvrditi senatori. No, kako zastupnici imaju zadnju riječ u slučaju sukoba između dvaju domova parlamenta, svi su izgledi da će biti usvojen. Sadašnje japansko zakonodavstvo zabranjuje donaciju organa za mlađe od 15 godina, što brojnoj djeci onemogućava dobivanje potrebnih organa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Uspješno presađivanje crijeva - 3 Povijesni uspjeh! Prvi put u svijetu izveden veliki pothvat na bebi od samo 17 mjeseci: "Život se nastavlja, a ona je hrabra"

obitelji plaćaju skupe operacije po inozemstvu

Obitelji odlaze u inozemstvo, posebice SAD, na često vrlo skupe operacije. Troškovi transplantacije srca ondje iznose i više od milijun dolara. Za presađivanje bubrega ili jetre Japanci odlaze radije u Kinu ili na Filipine, gdje cvjeta trgovina organima. Amandmanom koji su izglasali zastupnici poništava se sustav 'dvostrukog pristanka', prema kojem potencijalni donator mora pismeno specificirati svoju namjeru, a pristanak mora dati i obitelj.

Tekstom se predviđa da se u odsustvu pisanog dokumenta osobu načelno smatra potencijalnim donatorom, osim ako se tome protivi obitelj. Zastupnici su utvrdili i da se osobu proglašenu 'cerebralno mrtvom' smatra mrtvom u očima zakona. U tom stanju se većim organima, poput srca, omogućuje da nastave raditi pod nadzorom u očekivanju transplantacije.

U japanu svake se godine nad 10.000 osoba proglašava moždana smrt

Koncept cerebralne smrti u Japanu je problematičan, što je razvidno iz činjenice da u više od 12.000 pacijenata čeka donatora nekog organa, a istodobno se svake godine kod 10.000 osoba proglasi moždana smrt. U Japanu je od usvajanja zakona o transplantaciji organa 1997. izvedeno samo 81 presađivanje, nasuprot nekoliko tisuća svake godine u SAD-u i nekoliko stotina u europskim zemljama.

Reformu o kojoj se godinama raspravljalo ubrzala je želja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da prekine 'turizam zbog presađivanja'. WHO predviđa da će početkom 2010. iznijeti preporuku da se operacije izvode u zemlji donatora i primatelja. Australija, Velika Britanija i Njemačka već su najavile da će u budućnosti odbijati japanske pacijente za transplantaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene