445874
445874
445874
445874
445874

Japanski car se obratio javnosti: Zabrinut da će zbog zdravlja teško obavljati dužnosti

  • , 08.08.2016., 08:13
  • Autor:
  • komentara

Japanski car Akihito (82) izjavio je u rijetkom obraćanju javnosti u ponedjeljak kako je zabrinut da zbog lošeg zdravlja možda neće moći obavljati svoje dužnosti.

 
 
 
 
Japanski car Akihito (Foto: AFP)
Japanski car Akihito (Foto: AFP)

Car je rekao da postoje ograničenja za obavljanje uloge 'simbola države' kako cara definira japanski poratni ustav.

Akihito nije izrjekom rekao da će abdicirati, ali je dao naslutiti da bi rado predao svoje dužnosti.

'Uzimajući u obzir da mi se zdravlje s vremenom pogoršava, zabrinut sam da bi moglo postati teško obavljati dužnosti simbola države punim srcem, kako sam to radio dosad', rekao je Akihito.

Abdikacija cara nije predviđena japanskim zakonima i da bi se to dogodilo potrebno je izmijeniti pravni okvir.

Prema ustavu, car nema nikakvu političku moć, pa bi se, u slučaju da je Akihito izravno rekao da želi napustiti prijestolje, to moglo smatrati mješanjem u politiku.

Abdikaciji se protive konzervativci premijera Shinzoa Abea, zabrinuti da bi se rasprava o budućnosti carske obitelji mogla proširiti i na nasljeđivanje krune ženskom linijom, posve neprihvatljivo tradicionalistima.

Abe je nakon careva obraćanja rekao da će vlada 'ozbiljno razmotriti' izmjene ustava i zakona.

Akihito je sredinom srpnja rekao da prijestolje u idućih nekoliko godina želi prepustiti prestolonasljedniku Naruhitu (56), prije nego što postane prestar za obavljanje dužnosti.

Bio bi to gotovo presedan, jer je posljednjih japanski car koji je abdicirao bio Kokaku 1817.

Ankete pokazuju da je većina Japanaca za umirovljenje cara. Prema istraživanju agencije Kyodo ovoga mjeseca, 85,7 posto Japanaca prihvatilo bi abdikaciju, a 10,8 je za status quo.

Akihito je na prijestolje došao u siječnju 1989. nakon smrti oca Hirohita koji je smatran božanstvom do poraza zemlje u Drugom svjetskom ratu.

Aktualni car je slabog zdravlja, 2003, je operirao rak prostate, a 2008. je zbog bronhitisa proveo tri tjedna u bolnici. Iduće godine mu je ugrađena srčana premosnica.

Video poruka u ponedjeljak tek je drugo carevo obraćanje javnosti, nakon onog 2011. kada su Japan pogodili snažan potres i tsunami. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se