Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene na vlasti

Japan: Uvjerljiva pobjeda liberala, premijer ponudio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liberalna demokratska stranka (LDP) uvjerljivo je pobijedila na japanskim općim izborima i vraća se na vlast nakon tri godine provedene u oporbi, pokazali su rezultati objavljeni po zatvaranju birališta.

LDP, koji je zapravo konzervativna stranka na japanskoj političkoj pozornici, osvojio je 296 od 480 zastupničkih mjesta u parlamentu.  Kako je prikazala televizija Asahi LDP-ov odani saveznik, stranka Novi Komeito, osvojila je dodatna 32 zastupnika, a to bi značilo da japanski konzervativni blok ima dvotrećinsku većinu u novom parlamentu.

Vladajuća Japanska demokratska stranka (PDJ) premijera Yoshihika Node osvojila je samo 65 mandata, po istom izvoru. Noda je stoga ponudi ostavku. Japanska stranka obnove, nova desna stranka u zemlji, dobila je 46 mandata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

>>Sj. Koreja postavlja raketu na rampu, Japan razmješta Patriote

Čelnik liberala Shinzo Abe tako će se vratiti na premijerski položaj nakon pet godina. Na dužnost je došao nakon ostavke Junichira Koizumija i s njim je počela serija japanskih premijera koji su zbog nestabilnih vlada obnašali mandat godinu dana ili manje.

Abe, koji sada ima 58 godina, u trenutku stupanja na dužnost bio je najmlađi japanski premijer nakon Drugog svjetskog rata.

>>Japan: Isplovila tri razarača kao odgovor na sjevernokorejske rakete

PDJ je nakon povijesne pobjede 2009. godine, kada je okončana polustoljetna vladavina liberala Japanom, razočarao birače koji su stranci zamjerili nerješavanje društveno-gospodarskih teškoća i neispunjenje obećanja. Neka od obećanja bila su besplatno školovanje za sve srednjoškolce, obiteljski doplatci, smanjenje poreza za mala i srednja poduzeća, ukidanje naplate cestarina.

Povjerenje je PDJ izgubio i zbog tsunamija koji je u ožujku 2011., izazvao havariju nuklearne elektrane Fukushima, a vlada je, prema mišljenju Japanaca, propustila djelovati kompetentno i brzo. Cijenu svojih propusta PDJ je već platio ljeti 2010., kada je izgubio većinu u Senatu. Premijer Yoshihiko Noda raspustio je zbog svega toga parlament sredinom studenoga i otvorio put za izbore u zemlji 10 mjeseci prije roka,

Liberali su se nakon poraza 2009. pod Abeovim vodstvom uspjeli konsolidirati i ankete su im uoči ovih izbora najavljivale pobjedu.

Nova vlada morat će se uz gospodarske i društvene probleme nositi s teretom odnosa sa susjednim gospodarskim divom Kinom i sve konkurentnijom Južnom Korejom kao i s nepredvidivom Sjevernom Korejom koja je ovaj tjedna testirala interkontinentalnu raketu.

Japan je zaoštrio odnose s Kinom oko otočja u Južnom kineskom moru na koje obje države polažu pravo. Abeova izborna pobjeda, kojeg se za premijerskog mandata nazivalo "jastrebom" u vanjskoj politici, sigurno neće razveseliti Peking. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene