Obavijesti Video Pretražite Navigacija
770.000 tona vode s tricijem

Japanski ribari na nogama zbog odluke da radioaktivna voda iz Fukushime bude puštena u ocean

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka o puštanju radioaktivnih materijala iz nuklearne elektrane Fukushima u ocean razljutila je japanske ribare koji tvrde kako će to uništiti njihovu industriju koja je već ionako u velikim problemima.

Prema planu, radioaktivni tricij, koji se koristi za hlađenje reaktora čiji su sustavi hlađenja bili oštećeni u tsunamiju u ožujku 2011. godine, bit će pušteni u Tihi ocean.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obećao otkloniti nedostatke Upravitelj Fukushime: Priznajemo, situacija je opasna! Slika nije dostupna Tepco izvijestio Iz nuklearke u Fukushimi iscurilo 45 tona visoko radioaktivne vode

"Žao mi je što je Tepco odugovlačio s donošenjem odluke", izjavio je novinarima u četvrtak novi čelnik tvrtke Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) Takashi Kawamura. "Mogli smo tu odluku donijeti i mnogo ranije i to je TEPCO-va odgovornost".

Ipak, sve još mora odobriti i japanska vlade prije nego što TEPCO može nastaviti s planom.

U tvornici je pohranjeno oko 770.000 tona vode koja sadrži tricij, a pohranjena je u 580 bazena u elektrani, piše Japan Times. Toksična voda u postrojenju se trenutačno obrađuje kroz sustav prerade koji može ukloniti 62 različite vrste radioaktivnog materijala, osim tricija.

Ribari su ljuti i tvrde kako nitko nije razgovarao s lokalnim stanovništvom.

"Oslobađanje tricija u more će stvoriti novi val neutemeljenih glasina i svi naši napori će biti uzaludni", ustvrdio je šef lokalne ribarske zadruge Kanji Tachiya.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene