Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potreban je razgovor'

NAPETOST NE JENJAVA: Hoće li se razriješiti razmirice na Dalekom istoku?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je na summit s Kinom i Južnom Korejom na kojemu bi se otvoreno raspravljalo o rješenju napetosti proizašlih iz teritorijalnih ili povijesnih razmirica.

'Trebamo organizirati summit tijekom kojega ćemo otvoreno razgovarati', rekao je premijer u intervjuu za javnu televiziju NHK, dva dana nakon što je takav prijedlog iznijelo japansko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Odnosi Japana sa susjednim državama zahlađeni su već više od godinu dana, no službeni Tokio redovito predlaže održavanje takvih sastanaka. Peking i Seul odbacili su mogućnost summita s konzervativnim premijerom kojega osuđuju zbog, kako smatraju, militantnih i nacionalističkih aspiracija.

26. prosinca Shinzo Abe je na sebe ponovno navukao gnjev Pekinga i Seula posjetivši šintoističko svetište Yasukuni koje štuju japanski nacionalisti. Oni se ondje okupljaju svake godine 15. kolovoza na dan japanske kapitulacije 1945., nerijetko u paravojnim odorama.

Preminuo vojnik koji se u Drugom svjetskom ratu borio sve do 1974.!

Yasukuni je posvećen sjećanju na 2,5 milijuna Japanaca poginulih u ratu, među kojima je i 14 ratnih zločinaca osuđenih na procesu u Tokiju nakon poraza carskog Japana. Kina i dvije Koreje svaki put oštro prosvjeduju kad neki japanski čelnik posjeti mjesto koje smatraju simbolom japanske agresije i vojne okupacije tijekom II. svjetskog rata.

U nedjelju je Shinzo Abe ponovio kako je cilj toga posjeta bio pacifistički. Odnosi između Pekinga i Tokija otprije godinu dana pogoršani su i zbog teritorijalnog spora oko otoka u Istočnome kineskom moru. No japanski premijer u razgovoru je istaknuo da Japanci, unatoč pozivu na održavanje summita ne kane napraviti nikakve ustupke kada su posrijedi teritorijalna pitanja. Abe je na vlast došao gotovo istodobno kad i Xi Jinping u Kini i Park Guen-Hye u Južnoj Koreji, a zbog svih međusobnih razmirica između triju zemalja, trojica čelnika nikad se nisu i službeno sastala.

Kina gradi drugi nosač zrakoplova

Kina gradi svoj drugi nosač zrakoplova što će trajati oko šest godina i zemlja planira izgraditi najmanje četiri takva broda, prenose u nedjelju mediji u Kini i Hong Kongu. Nakon 20 godina u kojima je kontinuirano i značajno povećavan vojni proračun kineska mornarica planira razviti pune sposobnosti obrane rastućih ekonomskih interesa kao i spornih teritorija u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Prvi kineski nosač zrakoplova Liaoning, zapravo ukrajinski brod iz sovjetskog razdoblja kupljen 1998. i preuređen u kineskom brodogradilištu, dugo je bio simbolom razvoja kineske mornarice. On je uspješno testiran više od stotinu puta, uključivši i njegova borbena svojstva tijekom vježbi održanih u spornom Južnom kineskom moru prošlog mjeseca.

Vojni stručnjaci vjeruju da je uspješni pothvat s Liaoningom teškim 60.000 tona prvi korak u razvoju nosača koji će se do 2020. izgraditi u Kini. Drugi nosač gradi se u brodogradilištu u Dalianu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene