Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U napetim odnosima

Japan poslao kući kineske aktiviste, spor oko otoka ostaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan je poslao kući skupinu kineskih aktivista pritvorenih nakon što su se iskrcali na otok kojeg svojataju i Japan i Kina

To je jedan u nizu incidenata vezanih uz teritorijalne sporove između spomenutih zemalja i Južne Koreje. Japan i Kina, dva najmoćnija gospodarstva Azije, u napetim su odnosima nakon što su se aktivisti iskrcali na nenastanjeni, krševiti otok kojeg Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu.

Sedam aktivista je poletjelo iz Okinawe za Hong Kong, a ostatak od 14-člane skupine će se navečer brodom krenuti prema Kini.

Japan je u sporu i s Južnom Korejom oko drugog otočja, a napetost je kulminirala kada je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak prije tjedan dana posjetio otočje poznato kao Takeshima u Japanu i Dokdo u Južnoj Koreji. Podjednake su udaljenosti od obje države, a vjeruje se da se u tlu nalazi smrznuti prirodni plin koji ima potencijalnu vrijednost od nekoliko milijardi dolara. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet raste napetost Kinezi radarom 'osvijetlili' japanski brod, Tokio prosvjeduje Slika nije dostupna Novi incident Japanska obalna straža zaplijenila kineski ribarski brod kraj Okinave

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene