Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastuća vojna nazočnost

Najveća demonstracija moći Japana od 2. svjetskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan planira u svibnju poslati svoj najveći ratni brod na tri mjeseca u Južnokinesko more, u najvećoj demonstraciji svoje vojne pomorske moći u toj regiji od Drugog svjetskog rata, rekla su tri izvora.

Kina polaže pravo na gotovo sve sporne vode i njezina rastuća vojna nazočnost izazvala je zabrinutost Japana i Zapada. Sjedinjene Države održavaju redovite zračne i morske patrole kako bi osigurale slobodnu plovidbu.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Yoshimasa Hayashi Geopolitička preslagivanja NATO se širi u Aziju? Japanski ministar: ''Ovaj potez šalje važnu poruku''

Nosač helikoptera Izumo, najveći japanski ratni brod, zaustavit će se u Singapuru, Indoneziji, Filipinima i Šri Lanci prije nego što se pridruži zajedničkim mornaričkim vježbama s indijskim i američkim plovilima u Indijskom oceanu u srpnju. Povratak u Japan predviđen je u kolovozu, rekli su izvori.

Izumo, dugačak 249 metara, velik je kao japanski nosači zrakoplova iz Drugog svjetskog rata i na njemu je aktivna eskadrila do devet helikoptera.

"Cilj je testirati sposobnosti Izuma njegovim slanjem u produženu misiju ", rekao je jedan od izvora upoznat s planom. "On će vježbati s američkom mornaricom u Južnokineskom moru", dodao je izvor koji je želio ostati anoniman jer nema ovlasti za davanje izjava medijima.

Glasnogovornik japanskih pomorskih obrambenih snaga nije želio komentirati.

Tajvan, Malezija, Vijetnam, Filipini i Brunej također polažu pravo na dijelove mora koje je bogato ribom, naftom i plinom i kojim godišnje prolazi 5 bilijuna dolara globalne trgovine.

Japan ne polaže pravo na te vode, ali ima odvojeni spor s Kinom u Istočnokineskom moru.

Japan želi pozvati filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, koji radi na poboljšanju veza s Kinom zadnjih mjeseci nakon što je kritizirao stari savez sa SAD-om, da posjeti Izumo kada brod dođe u Zaljev Subic, stotinjak kilometara zapadno od Manile, rekao je drugi izvor.

Japanska operacija dolazi u vrijeme kada se čini da SAD pod administracijom Donalda Trumpa zauzima oštrije stajalište prema Kini. Washington je kritizirao kinesku izgradnju umjetnih otoka i nagomilavanje vojnih postrojenja za koje strahuje da bi se mogli koristiti za ograničavanje slobodne plovidbe.

Peking je u siječnju priopćio da ima "nepobitan" suverenitet nad spornim otocima nakon što je Bijela kuća izjavila da će braniti "međunarodne teritorije". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene