Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kod spornih otoka

Japan otjerao tajvanske brodove vodenim topovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brod japanske obalne straže u utorak je upotrijebio vodene topove kako bi iz akvatorija oko otočja Senkaku u Istočnom kineskom moru, koje Tokio smatra svojim, otjerao oko 40 tajvanskih ribarskih brodova i osam brodova tajvanske obalne straže.

Svi tajvanski ribarski brodovi i brodovi obalne straže su nakon toga napustili japanske teritorijalne vode, priopćila je japanska obalna straža. Japanski državni tajnik Osamu Fujimura je izjavio da je obalna straža uporabila vodene topove i druge mjere kako bi natjerala tajvanske brodove da promijene smjer.

Japanska televizija NHK je prikazala snimku japanskog broda kako vodenim topom gađa tajvanski ribarski brod dok je tajvanski ophodni brod odgovorio na isti način, gađajući vodenim topom brod japanske obalne straže. Japan je uložio prosvjed Tajvanu, dan nakon što je iznio svoj prosvjed Kini zbog sličnog upada kineskih brodova.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Potres urušio brdo na Tajvanu na Tajvanu VIDEO Zastrašujuća snimka s mora: Pogledajte kako je razoran potres urušio dio otoka

>> Kina opet upala u japanske vode

Kinesko-japanski odnosi ozbiljno su se pogoršali nakon što je ranije ovoga mjeseca Japan od privatnih vlasnika kupio otoke, zvane Senkaku u Japanu a Diaoyu u Kini, što je izazvalo protujapanske prosvjede u Kini.

>> Prvi protukineski prosvjed u Japanu

Oko 40 tajvanskih ribarskih brodova i osam brodova tajvanske obalne straže u utorak je ušlo u akvatorij koji Japan smatra svojim, a nazočnost tajvanskih brodova spor čini još složenijim. I Kina i Tajvan tvrde da su naslijedili povijesna kineska prava na otoke. Flota tajvanskih ribarskih brodova prema otocima je otplovila u ponedjeljak i najavila da će ploviti oko otoka kako bi istaknula svoje pravo da tamo ribari, a nije isključila i mogućnost da se posade pokušaju iskrcati na otoke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene