Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez kaznene odgovornosti

Japan: Nema pojedinaca odgovornih za Fukushimu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer je ocijenio da nitko pojedinačno neće biti optužen za nuklearnu nesreću u Fukushimi, zbog koje bi svi trebali tugovati.

Tijekom razgovora sa stranim novinarima u Tokiju, premijer Yoshihiko Noda je priznao da su japanske vlasti povjerovale mitu o sigurnosti nuklearne energije i nisu bile pripremljene za katastrofu razmjera one od 11. ožujka 2011.

On je odbacio bilo kakvu kaznenu odgovornost za nesreću koju je izazvao tsunami na nuklearnoj centrali Fukushima Daiichi. Tada su evakuirani deseci tisuća stanovnika radi izbjegavanja radioaktivnih otpadaka koji su zagadili tlo i more u okrugu od nekoliko desetaka kilometara.

Pročitajte i ovo Šteta nakon potresa u Japanu - 1 Golema šteta VIDEO Nakon potresa, tsunami pogodio Japan: Pogledajte zastrašujuće snimke Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

>> Pogledajte kako izgleda unutrašnjost Fukushiminog reaktora 2

Noda je rekao da je najodgovorniji operater unesrećene nuklearne centrale Tokyo Electric Power (Tepco).

'Ali vlada, kao i operater i stručnjaci su bili duboko uvjereni u mit o sigurnosti i mislim da se nad tim trebamo zamisliti. Umjesto da nekoga okrivimo, svi moramo dijeliti bol i izvući pouke iz te nesreće'.

Premijer je to komentirao nekoliko dana nakon što je jedno neovisno istražno povjerenstvo otkrilo da je predsjednik Tepcoa želio u naponu krize evakuirati centralu u kojoj su njegovim djelatnici pokušavali obuzdati nesreću.

Od toga je odustao nakon što je tadašnji premijer Naoto Kan zaprijetio da će uništiti Tepco ako operater centralu prepusti sudbini.

Noda koji je stupio na vlast prije točno šest mjeseci, naglasio da su ostvareni napreci nakon potresa magnitude 9 i tsunamija koji su uništili obalu sjeveroistoka zemlje i izazvali smrt oko 19.000 ljudi.

Noda je rekao da će obnova nastaviti intenzivno tijekom pet godina i trebala bi završiti za deset godina. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene