Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguće kontroverzije

Japan: Ministarstvo obrane zatražilo rekordna sredstva za balistički raketni program

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japansko ministarstvo obrane u četvrtak je zatražilo rekordno povećanje proračuna za 160 milijuna dolara za razvoj balističkih raketa dugog dometa koje bi povećale doseg na području istočne Azije odgovarajući tako na razvoj kineske tehnologije i sve veću sjevernokorejsku prijetnju.

Ako zahtjev bude odobren, vojni proračun u idućoj proračunskoj godini koja počinje 1. travnja bit će 2,5 posto veći i iznosit će 48 milijardi dolara. To će biti šesta godina zaredom da japanska izdvajanja za obranu rastu u mandatu vlade koju vodi premijer Shinzo Abe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane

Sredstvima će biti financirano unapređenje obrane balističkim raketama, šest F-35 nevidljivih lovaca, četiri transportne letjelice V-22 Osprey, uz naručivanje nekoliko plovila uključujući podmornicu i dva manja ratna broda.

Dio traženih sredstava - 90 milijuna dolara potrošit će se na razvoj hipersoničnih raketa koje mogu brzo penetrirati neprijateljsku obranu. Ostatkom će se pokriti troškovi istraživanja povećanja dometa raketa - tehnologije koja bi pomogla razvoju napadačkog oružja.

Financiranje razvoja raketa, iako relativno ograničeno, moglo bi izazvati kontroverzije zbog toga što japanski ustav ograničava razvoj oružja za napad.

Japanska vojska u ovom trenutku raspolaže raketama najvećeg dometa od manje od 300 kilometara. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene