Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postaje dramatično

Curenje radioaktivne vode u nuklearki Fukushima postaje ozbiljan incident

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska uprava za reguliranje radioaktivnosti (NRA) najavila je kako će dramatično pojačati upozorenje na toksičnost vode koja istječe iz nukleranog postrojenja u Fukushimi.

Upozorenje će biti podignuto s razine 1, što znači 'anomalija', na razinu 3, koja označava 'ozbiljan incident', prema međunarodnoj skali radioloških objava.

Pročitajte i ovo Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima Potres u Japanu 2011. godine Na današnji dan ''To su stvari koje želim zaboraviti, ali ne mogu'': Godišnjica jednog od najsnažnijih potresa u povijesti

Posljednjih dana je iz postrojenja u Fukushimi iscurilo oko 300 tona vode koja sadrži visoku količinu radioaktivnosti, što predstavlja najveći incident koji se dogodio u Fukushimi nakon kvara na trima reaktorima koji su se dogodili nakon cunamija u ožujku 2011. godine.

>> Opet curi radioaktivna voda, isteklo najmanje 300 tona

Nakon tsunamija prije dvije i pol godine proglašena je maksimalna razina toksičnosti 7 čime je Fukushima potvrđena kao najveća nuklearna katastrofa nakon Černobila 1986.

'Sudeći prema količini i gustoći radijacije u kontaminiranoj vodi koja je iscurila, prikladno je proglasiti razinu 3', stoji u dokumentu objavljenom na internetskoj stranici NRA-e.

Razina radijacije u vodi koja je iscurila iz postrojenja je takva da bi osoba koja bi se nalazila na pola metra udaljenosti u roku od sat vremena dobila pet puta veću dozu radijacije od maksimalne dopuštene godišnje radijacije za radnike u nuklearnim postrojenjima. Nakon 10 sati provedenih u neposrednoj blizini te vode, osoba bi osjetila mučninu i odumiranje bijelih krvnih zrnaca.

Nakon Fukushime 18 slučajeva raka štitnjače kod mladih

Istraživanje o utjecaju radijacije nakon katastrofe u Fukushimi na stanovnike oblasti u kojoj se nalazi atomska centrala otkrilo je da 18 maloljetnika ima rak štitnjače ali povezanost s nuklearnom katastrofom još nije utvrđena.

Istraživanje nad približno 200.000 osoba od 18 godina ili mlađih provela je zdravstvena služba koja brine o stanovnicima tog područja.

Broj zabilježenih slučajeva karcinoma trenutno iznosi 18, što je šest više nego u prethodnom izvješću iz lipnja koji je obuhvaćao manji broj osoba. Broj sumnjivih slučajeva skočio je s 15 na 25.

Specijalisti koje je angažirala lokalna vlast skloni su mišljenju da ti karcinomi nisu izravno povezani s nuklearnom nesrećom od 11. ožujka 2011. To mišljenje temelje na usporedivim podacima, posebice u slučaju katastrofe u Černobilu 1986. u Ukrajini.

Po njima bi bilo prerano da se slučajevi raka pojave samo malo više od dvije godine nakon katastrofe s obzirom da je procijenjeno da je potrebno tri do pet godina kako bi se mogla ustvrditi veza između uzroka i posljedice.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene